Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbjegavajte palačinke

Nikamo bez doručka!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Većini ljudi je prvi jutarnji 'obrok' cigarete i(li) kava, dobrom dijelu ništa osim čaše vode, a tek malom dijelu je to pravi doručak.

Uglavnom se pravdamo nedostatkom vremena i apetita, no doručak oduzima tek nekoliko minuta. Zdrav doručak daje snagu i godi zdravlju cijelog organizma. Dakle, ako preskačete jutarnji obrok, organizmu uskraćujte važne hranjive sastojke. Zato je vrijeme da prestanete preskakati doručak – on je važniji nego što mislite.

Pročitajte i ovo Ukrajinske žitarice Nakon eskalacije Nazire li se kraj spora oko žitarica? Ukrajina traži diplomatsko rješenje za nastavak izvoza Ilustracija izvješće FAO-a Cijene hrane u kolovozu su pale, ali dvije osnovne namirnice su poskupjele

Budući da doručkom u organizam unosimo mnogo vitamina i minerala povećava se naša koncentracija i produktivnost tijekom jutra. Usto, hranjiv jutarnji obrok sprječava debljanje. Čak nijedna dijeta ne preskače doručak. Osobe koje redovito doručkuju imaju niže vrijednosti kolesterola, čime smanjuju rizik od bolesti srca.

Ako jednostavno ne možete ništa staviti ujutro u usta, probajte s 'malim' doručkom – bananom, jabukom, čašom mlijeka ili komadom dvopeka. Polako ćete se navikavati na hranu ujutro, tako da će vam nakon nekoliko tjedana organizam tražiti da pojedete nešto prije nego izjurite iz stana. Ma koliko se žurili na posao, morate naći barem pet minuta vremena za doručak.

Jednostavan, brz i hranjiv jutarnji obrok je frape od voća, jogurta i pšeničnih klica. Idealan doručak su žitarice s voćem, mlijekom ili jogurtom zatim tvrdo kuhana jaja s kravljim sirom i rajčicama ili pak tost s pekmezom. Izbjegavajte palačinke, pečena jaja, mesne proizvode poput salama i kobasica te maslac.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene