Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Britanski znanstvenici su, čini se, stali u kraj našoj 'mračnoj' želji za kaloričnom hranom.


Jer, mnogi će potvrditi da im je kalorična hrana poput kobasica, sira, majoneze, pizze, hamburgera i pohanih šnicli zapravo najdraža i da ima nešto posebno u njoj, zbog čega postaje 'mračni predmet želja'.

Vezani članci Špeceraj - 21 Različitim ljudima dali 600 kuna za špeceraj pa onda istražili što su kupili parovi, studenti, umirovljenici... Fotografije obroka iz Pleterove kuhinje koji se u utorak dijelio u Petrinji Stižu primjedbe na Pleterovu kuhinju: "Tvrda riža, zagorjeli grah... volonteri su dodavali šunku iz svojih zaliha i ponavljali da nisu oni kuhali"

Stoga je ovo najnovije otkriće kemikalije koja smanjuje apetit i oslobađa ljude od želje za kaloričnim obrocima više nego dobrodošlo. Riječ je o supstanci koja se nalazi u našem tijelu i prema istraživanjima, ona bi mogla biti nova vrsta dijetalnog lijeka. Prema tvrdnjama znanstvenika sa Sveučilišta u Manchesteru, lijek bi trebao pomoći ljudima da smršave bez mučnih i iscrpljujućih dijeta i neželjenih posljedica.

Lijek na bazi supstance hemopresin trebao bi pomoći ljudima koji jedu iz zadovoljstva, a ne zato što su zaista gladni. Usto, lijek bi se trebao pokazati učinkovit i za liječenje alkoholičara i ovisnika o drogama.

Hemopresin funkcionira tako da utječe na centre u mozgu koji su aktivni kada netko uživa u hrani, alkoholu ili pak cigaretama, odnosno drogi. Voditelj istraživanja, dr. Garron Dodd vjeruje da je hemopresin može potisnuti osjećaj gladi bez neželjenih posljedica.

Testiranja su provedena na laboratorijskim miševima i dokazano je da hemopresin smanjuje njihov apetit. Također, kemikalija nije imala nikakve popratne efekte u vidu promjene ponašanja miševa. Idući zadatak znastvenika iz Manchestera jest otkriti kako navesti motak da proizvodi što više hemopresina.