Sastojci:
- 350 g brašna
- 1 vrećica suhog kvasca
- 2 dl mlijeka
- 2 žlice šećera
- 2 jaja
- korica od pola limuna
- 6 žlica pekmeza od šljiva
- 4 žlice maslaca
- 60 g mljevenog maka
- 2 žlice šećera u prahu
- 1 vrećica vanillin-šećera
- sol
Pročitajte i ovo
oglasio se i Dukat
Aflatoksin otkriven u mlijeku, prolijevaju se tisuće litara: "Dugoročno to nećemo moći izdržati"
Nema ni limuna
Počela berba mandarina, urod je manji, a cijena veća: "Imamo najjeftinije voće u Europi"
Priprema:
Stavite brašno u posudu i napravite udubljenje u koje dodate kvasac, dio mlijeka koje ste malo ugrijali (1 dl) i šećer, pa sve zamijesite. Napravite loptu od tijesta, pospite s malo brašna, te ostavite 15 minuta da odstoji.
U međuvremenu, pomiješajte jaje s preostalim mlijekom i ribanom korom od limuna. Stavite u tijesto i dobro promiješajte.
Tijesto pokrijte krpom i ostavite da odstoji oko 30 minuta. Tijesto podijelite na 6 jednakih dijelova te ih stanjite, da se napravi krug. Na svaki dio stavite po žlicu pekmeza, te napravite okruglice i ostavite da odstoje 20 minuta.
U međuvremenu, stavite na vatru zasoljenu vodu. Kada voda provrije, ubacite knedle i kuhajte ih 10 minuta, dok ne isplivaju na površinu. Zagrijte maslac na tavi, te ga polijte po knedlima, zatim pospite s mješavinom maka i šećera u prahu I poslužite ih tople.