Odvažite se i napravite paellu, vjerojatno najpoznatiji španjolski specijalitet. Riječ je o mesno-ribljem jelu koje se spravlja u tavi paelleri, po kojoj je ova delicija i dobila ime. Svaka paella razlikuje se po odabiru mesa i morskih plodova, dok je riža stalni sastojak.
- 300 g purećeg ili pilećeg fileta
- 300 g kozica
- 150 škampi
- 200 g smrznutih plodova mora
- 100 g dagnji
- 150 g riže
- 3 osrednje rajčice
- 150 g graška
- 100 g mahuna
- 1 dl maslinova ulja
- 2 svježe crvene paprike
- 3 češnja češnjaka
- 1 veća glavica luka
- 2 dl bijelog vina
- 1 žličica šafrana
- peršin
- sol, papar
Priprema:
Mahune narežite na manje komade te prokuhajte par minuta s graškom. Posebno skuhajte rižu. Sve ocijedite i stavite sa strane. Papriku, češnjak i luk očistite i sitno nasjeckajte. Zatim izrežite meso na trakice, te ispecite na maslinovu ulju. Izvadite meso na tanjur, a u istu masnoću stavite luk, papriku, češnjak i oguljene i nasjeckane rajčice te kratko propirjajte da sastojci omekšaju. Umiješajte meso, dagnje, kozice, škampe i plodove mora, zatim grašak i mahune. Lagano promiješajte i nakon 10-ak minuta pirjanja dodajte prethodno al dente skuhanu rižu i začine. Zalijevajte vinom i kuhajte još 10-ak minuta. Paellu poslužite s zelenom salatom i ribanim parmezanom.