Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Popularno voće nestaje

Hoćemo li za 30 godina ostati bez banana?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svijet bi uskoro mogao ostati bez sigurno najpopularnijeg i najhranjivijeg voća- banana! Procjene su da bi mogle nestati u roku od 10 do 30 godina.

Uzrok nestanka banana je nedostatak raznolikosti. Naime sve uzgajane sorte temelje se na vrsti cavendish čiji su korijeni u Indiji. Zbog sječe šuma, pandemije gljivica crne sigatoke i nestanka divljih i autohtonih vrsta nestaje i genetička baza koja bi omogućila bananama borbu za opstanak.

Pročitajte i ovo Menu za jači imunitet - 5 OSNAŽIVANJE ORGANIZMA Kako se ispravno hraniti u doba korone? Stručnjakinja nam je složila jelovnik za jačanje imuniteta Slika nije dostupna IMUNOSAL Ojačajte svoj imunološki sustav i preskočite sezonu viroza

Zamislite sad ovo, na svijetu je sačuvana tek samo jedna jedina biljka sorte koja sadrži gen otpornosti na tu gljivičnu infekciju i nalazi se u botaničkom vrtu u Calcuti. Zlobnici bi rekli - možda jedemo posljednje primjerke te ukusne vrste voća.

UN-ova Organizacija za hranu i agrikulturu, FAO još je 2006.godine upozorila da su banane pred izumiranjem i kako je velika vjerojatnost da naši praunuci više neće znati kakvog su okusa.

Časopis 'New Scientist' donosi članak u kojem znanstvenici tvrde da banane mogu spasiti jedino biotehnologija i genetska manipulacija. Gotovo sve postojeće jestive sorte banana podložne su gljivičnim bolestima, a hibridi proizvedeni nakon mukotrpnih pokušaja genetskoga poboljšanja okusom su sličniji jabukama nego bananama, zbog toga što su banane tzv. 'sterilni mutanti' inače nejestivih biljaka pa je teško stvoriti varijantu koja bi bila otporna na bolesti.

Istraživanja za spas banana i dalje traju, a već su najavljeni planovi izrade genetskoga nacrta banane. No, tu nije kraj problemima jer veliki proizvođači ne slažu se sa znanstvenicima koji smatraju da je jedino rješenje genetski inženjering. Proizvođači smatraju da potrošači neće prihvatiti genetski modificirane banane.

Zdravlje iz banane

Ako ste se zbog sadržaja ovog članka pali u depresiju-posegnite za bananom!

Naime prema nedavnom istraživanju provedenom među ljudima koji pate od depresije, mnogi od njih osjećali su se znatno bolje nakon što su pojeli bananu. Banana sadrži tryptophan, vrstu bjelančevine koju tijelo pretvara u serotonin, a koji je poznat po tome da nas opušta, poboljšava nam raspoloženje i općenito se osjećamo sretnijima.

Zdravlje sastojka tryptophan iz banana mogu osjetiti i oni koji su osjetljivi na velike vremenske promjene. Gotovo svi sportaši dobro su upoznati sa istraživanjem koje je pokazalo da jedna banana osigurava dovoljno energije za naporni rad u trajanju od 45 minuta.

Banane sadrže tri prirodna šećera - saharozu, fruktozu i glukozu koji u kombinaciji s vlaknima organizmu daju trenutnu, krepku i hranjivu količinu energije. One sadrže visoke količine vitamina B koji je nužan za normalno funkcioniranje živčanog sustava.

Banane su bogate kalijem, mineralom koji pomaže u normaliziranju otkucaja srca, šalje kisik u mozak i regulira količinu vode u tijelu. Kada smo pod stresom, naš se metabolizam ubrzava i tako se smanjuje razina kalija koju možemo povećati upravo bananom.

Zbog svog mekog sastava i glatkoće banana se koristi kao hrana kod poremaćaja rada crijeva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene