Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako je kod nas iz nekih nepoznatih razlog ova juha slabo poznata, u svijetu je stekla veliku popularnost. Gaspacho potječe iz Španjolske, a riječ je o juhi od povrća na bazi rajčice koja se poslužuje hladna!


Sastojci za četiri osobe:

4 oguljene rajčica
1 velika zelena paprika
1 velika žuta paprika
1 manji krastavac
1 mrkva
1 crveni luk
3 deblje šnite starog kruha
3 češnja češnjaka
4 žlice maslinova ulja
2 do 3 žlice vinskog octa
voda
origano, bosiljak, peršin
sol, svježe mljeveni papar

Vezani članci PR Recepti i trikovi uz koje još stignete pripremiti savršenu zimnicu Lijekovi, ilustracija Ponovo pao sustav za recepte i izdavanje lijekova: "To se događa svako malo. Obično vikendom"

 

Priprema:

Za dekor ostavite malo, na kockice narezane, paprike i krastavaca.

Povrće operite i narežite na kockice (iz rajčice, paprike i krastavca odstranite sjemenke). Jednu šnitu staroga kruha narežite na kockice i prepecite u zagrijanoj suhoj tavi, a ostatak kruha namočite u 8 dcl vode.

U zdjeli mikserom usitnite namočeni kruh, ocat, češnjak i maslinovo ulje tako da dobijete homogenu masu. Zatim dodajte također mikserom izmiksano povrće i sve zajedno još malo miksajte, posolite, popaprite i dodajte začine. Ulijte smjesu u veliku rashlađenu zdjelu i umiješajte toliko hladne vode da juha bude konzistentna poput lagane kreme. Tako dobiveni gaspacho pokrijte u posudi i ostavite u hladnjaku da odstoji barem 2 sata prije posluživanja. Poslužite ga u dubokim tanjurima ili dubokim čašama, ukrašenog peršinom i ostatkom na kockice narezanim povrćem i komadima prepečenog kruha.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju