Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nagrada 'San Pelegrino'

Danska ima najbolji restoran na svijetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Žiri časopisa Restaurant zaobišao je ove godine Mediteran i nagradu dodijelio Skandinavcima.

Danski restoran 'Noma' najbolji je restoran na svijetu! Prvo mjesto zauzeo je na listi prestižnog britanskog gastro magazina 'Restaurant' koji mu je dodijelio nagradu 'San Pelegrino' za najbolji restoran. Časopis svake godine izdvaja 50 najboljih restorana svijeta, a najizvrsniji ove je godine bio upravo 'Noma', koji je uspio s trona svrgnuti španjolski restoran 'El Buli' koji se četiri godine kočoperio na prvom mjestu.

Pročitajte i ovo Søren Pape Poulsen U 52. godini Preminuo vođa danskih konzervativaca: "Zadnje što je doživio bio je veliki pljesak stranačkih kolega" Hrvatska pošta zaposlenicima daje nagradu od 1200 eura Zbog velike fluktuacije Hrvatska pošta nagrađuje poštare i vozače s 1200 eura: Ipak, postoji jedna caka

Žiri, sastavljen od 806 šefova restorana, ugostitelja, novinara i nutricionista, u svom je obrazloženju naveo da 'Noma' njeguje u svijetu najinteresantniju i najsofisticiraniju kuhinju prepunu maštovitih ideja uz potpuno poštivanje ukusa i okusa nordijskoga podneblja.

'Noma' se nalazi u lučkoj oblasti Kopenhagena, koja je prepuna restorana i klubova. Restoran je također amabasador 'Novog nordijskog programa prehrane' koji promovira Nordijski savjet ministara. Na meniju 'Nome' nalaze se najkvalitetniji morski plodovi iz tog podneblja – rakovi koji žive u velikim dubinama, alge i posebne vrste kamenica.

Morski proizvodi koje gostima nudi restoran servirani su na način koji je ravan umjetničkom performansu. Restoran također priprema namirnice kako su se nekad spravljale u seoskim domaćinstvima. 'Noma' ima i vlastitu destilaciju za izradu sastojaka za razne dressinge za salate - od vinskog octa do aromatičnih ulja i začina. A što se tiče ponude pića – i ona je raznovrsna. Pored piva i vina, nude se i sirupi od voća, ali i povrća, proizvedeni u domaćoj radinosti.

'Noma' je zanimljiva i po tome što je njezin vlasnik – Makedonac! Naime, Rene Redžepi dijete je makedonskog emigranta. Redžepi je u 'Nomi' godinama bio pomoćni kuhar, a specijalizirao se za jela od piletine. Sada se najozbiljnije bavi nordijskom kuhinjom.

'Danci su mislili da se šalim kada sam otvarao restoran tradicionalne nordijske kuhinje, jer oni misle da je sve što je južnije od njihova podneblja, puno bolje, ukusnije i sočnije. Ja sam im govorio, a to tvrdim i danas da nije ništa bolje, nego je samo drugačije', kaže Redžepi. Za potrebe svoje kuhinje i osmišljavanje menija prevalio je kilometre i sate proveo u razgovoru sa starim ljudima nordijskog podneblja, prikupljajući recepte i kulinarske trikove i savjete. U njegovom restoranu trenutno je zaposleno 25 ljudi. Svakoga dana još najmanje osam ljudi dobije dnevnu zaradu zbog ispomoći.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene