Obavijesti Video Pretražite Navigacija
S limunovim sokom

Čajem protiv nadolazećih vrućina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Valja se na vrijeme pripremiti za nadolazeće vrućine i temperaturne udare!

Poznati su nam savjeti kako je dobro izbjegavati boravak na suncu, kako nije dobro konzumirati tešku i masnu hranu, alkohol, kofein... Najpoznatiji savjet i vrlo koristan je onaj o uzimanju tekućine pa čak i onda kada nismo žedni! Najmanje dvije litre dnevno!

Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 Kvaliteta života Čudaci na dva kotača osvajaju Europu: ''Kombinacija vlak - bicikl ne bi trebala biti nikakav SF, nego dio hrvatske turističke ponude'' Slika nije dostupna Zaštita zdravlja STIŽU TEMPERATURE IZNAD 30 Evo kako se zaštititi

Sada nam se nameće pitanje odnosi li se pojačano uzimanje tekućine samo na vodu ili na sve popijeno tijekom dana? Na svu tekućinu, naravno! O koristima 'obične' vode ne treba puno diskutirati, ali u vrijeme jakih vrućina, tijelo se pojačano znoji i tako oslobađa dobar dio tekućine iz organizma - na taj se način organizam i čisti od štetnih tvari, ali jednako se tako oslobađaju i prijeko potrebni minerali, soli, kalij... Zato je vrlo važno nadoknađivati znojem izgubljene vrijedne elemente, jer upravo kalij i soli sudjeluju u održavanju normalne ravnoteže vode u organizmu.

Ako vam nisu dostupni kvalitetni izotonični napitci, a kako ne bi samo ispirali svoj organizam tijekom vručih ljetnjih dana, preporučujemo vam da bezbrižno uživate u čaju, a organizam će vam biti zahvalan!

Ledeni čaj, mnogima je ljeti na prvome mjestu osvježavajućih napitaka. Možete ga pripremiti od bilo koje vrste čaja koji se inače zimi piju kao topli napitci. Kao i svaki drugi čaj sadrži mnogo vode, vitamina i minerala te podiže energiju. Ovisno o vrsti koju ste upotrijebili čaj će imati i vrlo važna ljekovita djelovanja.

Ima zagovornika koji i ljeti preporučuju pijenje topla čaja, bez pretjeranog hlađenja kockama leda; tvrde dovoljno ga je ostaviti na sobnoj temperaturi i piti ga tako 'rashlađenog'. Odluku hladiti ga ili popiti toplog dajemo vam na izbor! Čaj od mente ima antiseptično djelovanje, ublažava želučane tegobe i osvježuje dišne puteve. Okus mentola mnoge rashladi bolje od bilo kakvog ledenog napitka. Valja pokušati.

Kamilica je lijek za sve i jedna je od najčešće korištenih biljaka! Pospješuje probavu, snižava temperaturu, ublažava boli, smanjuje osipe, a pomaže i kod svih bolova u trbuhu. Neven je poznati pročistač krvi pa je pogodan za sezonske kure čišćenja. Naravno tu ne prestaju sva njegova ljekovita svojstva: koristan je kod želučanih tegoba i čira na želucu. Zahvaljujući brojnim sastojcima neven djeluje protiv bakterija, posebno onih na koži i sprječava razvoj gljivica. Tako ako ste se odlučili na kupanje u bazenu svakako popijte svoju porciju čaja od nevena!

Matičnjak - ovaj se čaj najčešće koristi kod psiholoških oboljenja. Pomaže u borbi protiv depresije, crnih tegobnih misli i anksioznosti. Priziva one lijepe misli i poboljšava pamćenje. Izvrstan je u ljetnim mjesecima kada se želimo riješiti nakupljenog stresa.

Lipa - jednako kao i matičnjak ima blagotvoran učinak na naše živce. Umanjuje stres i redovitim pijenjem jedne šalice na dan umanjuje nesanicu. Jednostavno oporavlja organizam izložen psihičkim naporima. Kako čaj od lipe pospješuje znojenje, najčešće se upotrebljava kod povišene temperature i raznih prehlada. Ovaj se čaj ne smije se prečesto konzumirati jer može izazvati srčane smetnje.

Zeleni čaj - već je nadaleko poznat po svojem blagotvornom djelovanju na zdravlje ljudi. Smanjuje rizik od bolesti srca i krvnih žila, smanjuje opasnost od rasta tumora, djeluje protuupalno. Redovito ispijanje dvije do tri šalice zelenog čaja na dan može pomoći pri skidanju suvišnih kilograma jer ubrzava metabolizam, a time dolazi do lakšega sagorijevanja viška kalorija. Zeleni čaj usporava procese starenja kože, čuva zdravlje zubi i povoljno djeluju na čvrstoću cakline, sprječavaju nakupljanje plaka te tako štiti i zubno meso. Dodali bi smo i još puno toga!

Majčina dušica - koristi se kod bolesti dišnih puteva, prehlada, upale sinusa, bronhitisa, jača želudac i živce. Može se piti i kod neredovitih mjesečnica, a majčina dušica pripremljena u obliku kupke ili obloga koristi se za liječenje raznih kožnih bolesti. I ovaj čaj djeluje smirujuće.

Gospina trava ili kantarion - najpoznatiji je prirodni lijek protiv depresije. Kada se koristi u liječenju, gospina trava ima sporo, ali dugotrajno djelovanje. Oblozi od gospine trave ili ulje gospine trave izvana se koristi kod rana, opeklina, sunčanih opeklina, kod uboda ili ujeda insekata. Kako gospina trava utječe i na djelotvornost kod uzimanja drugih lijekova, kao što su npr. kontracepcijske pilule, lijekovi za tretiranje tumora ili za liječenje HIV-a. Prije uživanja u ovom blagotvornom čaju bilo bi dobro posavjetovati se s liječnikom.

Bijeli čaj - poznat je u u tradicionalnoj kineskoj medicini kao eliksir dugovječnosti i ljepote. To je rijetka vrsta čaja, jer njegova berba traje samo par dana u godini u dalekoj kineskoj provinciji Fujian. Bogat je antioksidansima koji pomažu organizmu u borbi protiv slobodnih radikala, jača imunološki sustav, a vjeruje se da pomaže i kod oboljenja od karcinoma. Koristi konzumiranja bijelog čaja gotovo su iste onima koje su navedene i za zeleni čaj, samo što bijeli čaj sadržava 25% manje kofeina od zelenog.

Voćni čajevi - najčešće su mješavina ljekovitog bilja i voća, osim ako sami ne sušite plodove pogodne za čisti voćni topli ili hladni napitak. Šipak, borovnice, jabuke i ostalo voće odličan su izbora u ljetnim mjesecima. Kombinacije s drugim čajevima ili jednostavni tutti- frutti mix razveselit će i najmlađe jer voćni čajevi odličnog su okusa i također su korisni za naše zdravlje. Voćni čajevi prirodan su izvor flavona koji pokreću antioksidante u tijelu i bogati su vitaminom C.

Naravno još je na stotine raznih čajeva i njihovih kombinacija. Kako bi ste obogatili svoj napitak dodajite mu omiljene dodatke, kao što su žličica meda, limunov sok ili sok od naranče. Da bi uživanje bilo potpuno šalicu ukrasite svježim voćem, a sve te ljekovite tvari i brojni vitamini podignut će vas i napuniti energijom - da izdržite još malo!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene