Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ETIČKI KODEKS SABORA

PRAVILA PONAŠANJA ZA ZASTUPNIKE Doznajemo hoće li biti sankcija za bezobrazne zastupnike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U stolcima saborskih zastupnika ubuduće bi trebali sjediti samo pristojni i uljuđeni ljudi koji se drže etičkog kodeksa. Brzopotezno ga je nakon posljednjih incidenata u sabornici odlučilo donijeti predsjedništvo sabora.

Red u saborske klupe trebao bi uvesti etički kodeks na kojem je predsjedništvo sabora počelo raditi.

"Za mene je kodeks o etičkom ponašanju uputa saborskim zastupnicima kako se oni trebaju odnositi i prema instituciji i prema svom radu u sabornici", kaže Božo Petrov, predsjednik Sabora.

U posljednjih 26 godina Hrvatskog sabora nagledali smo se svakakvih neprimjerenosti (dio njih pogledajte u videu).

Prema nacrtu etičkog kodeksa toga u saboru više neće biti. Uvrede, mržnja, omalovažavanje, širenje neistina bit će zabranjeno.

Jesu li zastupnici prekršili kodeks odlučivat će posebno osnovano Etičko povjerenstvo. Nakon što zaprime zahtjev bez odgađanja sazvat će sjednicu, zastupnika pozvati da se očituje pismenim ili usmenim putem, a svoje mišljenje dostaviti zastupniku, predsjedniku Sabora i objaviti u glasilu Hrvatskog sabora.

No sankcije zapravo ne postoje. Od zastupnika se očekuje da se ispriča. "Nije stvar samo pozivanja na ispriku ili financijskih kazni. Bitne su upute, promjena Poslovnika, držanje do Poslovnika", kaže Petrov.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Božo Petrov o Vladinoj odbijenici: "Meni je drago da oni imaju prijedloge" Slika nije dostupna OSNIVAJU RADNU SKUPINU Petrov i Jandroković najavili izradu etičkog kodeksa za saborske zastupnike

Potpredsjednici iz redova HDZ-a i SDP-a ne vjeruju da bi oštrije sankcije nešto promijenile. Ali donošenje kodeksa podržavaju.

"Na određeni način onemogućiti teatar i skretanje pozornosti na sebe isključivo atrakcijama, a ne sadržajima o kojima govore", kaže Gordan Jandroković, potpredsjednik Sabora iz redova HDZ-a.

Milanka Opačić, SDP-ova potpredsjednica Sabora, kaže da se do sada nitko takav nije dugo zadržao u politici. "Čak su i cijele stranke, koje su bile poprilično ekstremne u hrvatskom parlamentu, nestale tako da mislim da ta sudbina slijedi i ove koji se danas ponašaju vrlo neodgovorno", kaže Opačić.

Pravila ponašanja trebala bi se na zastupnike primjenivati nedugo nakon što se vrate sa zimskih praznika. Radna skupina trebala bi kodeks i novi poslovnik izraditi do kraja siječnja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene