Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oglas

Donosimo recept za snažnije dobavljačke lance i rast poslovanja

PR
PR Foto: PR
Koliko dobro svaka tvrtka poznaje svoje dobavljače? Koje energente koriste, a koje su njihove emisije? Je li u njihovim pogonima najnovija tehnologija ili se oslanjaju na zastarjele uređaje – i koliko će još dugo moći tako opstati? Kod pitanja održivosti tvrtke nerijetko ostanu fokusirane na rezultate vlastite kuće, što ih može dovesti do toga da zanemare određene rizike za poslovanje. Danas se od tvrtki, a posebice onih velikih, očekuje da budu predvodnici u kreiranju i održavanju odgovornih sustava u dobavljačkim lancima. Postavljanjem visokih standarda za dobavljače utječe se na promjenu praksi i ponašanja i onih koji možda još nisu obveznici izvještavanja o održivosti.

Upravo će konferencija HGK Podržimo održivo 19. rujna u Laubi okupiti renomirane domaće tvrtke na temu kako postići snažnije dobavljačke lance i rast poslovanja kroz kombinaciju globalnih i lokalnih faktora.

„INA veliku pažnju posvećuje održivom poslovanju u svim aspektima poslovanja. Uvažavan je i poželjan partner poznat po izvrsnosti proizvoda i usluga, poštenim i brižno njegovanim odnosima i zaštiti interesa naših vlasnika, kupaca, zaposlenika i drugih partnera te zajednica u kojima posluje,“ poručuje Hrvoje Glavaš, direktor Industrijskih i korporativnih servisa u Ini. Na konferenciji će se osvrnuti na to i kako svoje vrijednosti prenose i na dobavljače, od kojih također očekuju da se pridržavaju svih okolišnih, društvenih te upravljačkih propisa i smjernica propisanih u kompaniji.

Odgovornost za sve partnere i dobavljače u lancu vrijednosti prirodno se nadovezuje i na pojam kružne ekonomije. Ona zahtijeva partnerski odnos svih dionika, što je NEXE Grupa imala u vidu kada se svojom Strategijom obavezala na smanjenje CO2 emisija za više od 50% do 2030. godine.

„Naš projekt CO₂NTESSA naslanja se na projekt GT CCS Croatia Agencije za ugljikovodike, a radimo i na projektu korištenja građevinskog otpada kao zamjenske sirovine u tvornici cementa, što uključuje suradnju svih u lancu,“ pojašnjava Davor Blažek, direktor Sektora za strategiju i razvoj tvrtke NEXE, također sudionik panela.

Prvo Izvješće o održivosti Fortenova grupa objavila je 2021. Obuhvatilo je 43 kompanije, a podatke su radi lakšeg i ujednačenog praćenja agregirali po temeljnim biznisima – maloprodaji, prehrani, poljoprivredi. Istovremeno, počeli su sa razine Grupe strateški promišljati ESG aspekte. Definirali su materijalne teme koje su važne za poslovanje koje će biti fokus u narednom periodu.

„To ne znači da sve naše kompanije nisu stavljale fokus na održivost i prije toga, ali sada smo jasno definirali zajedničke ciljeve u području smanjenja emisija, učinkovitog upravljanja otpadom, utjecaja na kvalitetu životu kroz kvalitetu hrane, smanjenje utjecaja na tlo i vodu, postizanje pune ravnopravnosti i pozitivan doprinos zajednicama u kojima poslujemo,“ rekla je Marina Burazer, direktorica Marketinga i ESG Grupe, ususret konferenciji i panelu.

Partnerstvom do ciljeva nije slučajno jedan od ciljeva održivog razvoja i u svojoj srži podrazumijeva upravo zajedničko adresiranje pitanja od značaja za veliki broj dionika i zajednica. Kao središnje događanje za održivost i pozitivne promjene u našem društvu, konferencija Podržimo održivo svake godine okupi više od 300 sudionika, kao i renomirane međunarodne stručnjake te vodeće hrvatske tvrtke, predvodnice promjena.

Cilj konferencije je educirati i inspirirati sudionike o ključnim inicijativama, potencijalima i načinima kako postići ciljeve održivosti, u ovogodišnjem četvrtom izdanju kroz četiri glavna tematska bloka konferencije: Net Positive put, suradnja i održivost, tehnologije i dizajn za održivost te vodstvo u održivosti. U sklopu konferencije HGK će dodijeliti nagrade tvrtkama s najboljim rezultatima hrvatskog ESG ratinga, novog modela ocjenjivanja održivih praksi tvrtki koji je razvio HGK.

Konferenciju su do sada podržali Europska investicijska banka, Ministarstvo financija i Predstavništvo Europske komisije u RH kao institucionalni partneri, Erste banka, Fortenova Grupa, Jamnica i Regeneracija non-wovens kao zlatni partneri, INA, Miret, Nexe i Siemens kao srebrni partneri te AD Plastik, Enna Grupa, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Jadran Galenski Laboratorij kao brončani partneri. Prijatelji konferencije su Agrolaguna, Cemex, Croatia Airlines, Ericsson Nikola Tesla, E.ON Hrvatska, HAMAG BICRO, Hauska & Partner, Lumen Spei, Span i Zagrebački Holding.

Vidimo se 19. rujna u zagrebačkoj Laubi! Više informacija o programu i prijavama.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene