Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na deset godina zatvora danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen Ivica Ivanda (42) zbog ubojstvo kamatara Branka Mijića u kojega je u siječnju ove godine ispalio više hitaca iz pištolja u zlatarnici u kojoj je Ivanda radio.


Zlatarski majstor posudio je 13.000 eura od Mijića koji je kobnog dana, 23. siječnja, došao u zlatarnicu u Margaretskoj ulici u središtu Zagreba i zatražio povrat duga koji je, po njegovoj računici, narastao na 50.000 eura. Umjesto novca Ivanda je izvukao pištolj i prema Mijiću ispalio sedam hitaca. Optuženi se na sudu branio da nije kriv. Tvrdio je da je Mijić u zlatarnici bio nasilan i da mu je prijetio te da je lani naručio i njegovo premlaćivanje. Zbog Mijićevih prijetnji je, kaže, počeo nositi pištolj, a jedno vrijeme se i sklonio u Sarajevo.

Bio smanjeno ubrojiv

Vezani članci Vozač kamiona na odmorištu kod Novske pokosio grupu ljudi - 5 Odvjetnik vozača kamiona osuđenog za nesreću u Novskoj otkrio zašto nije bio u sudnici na izricanju presude Douglas Cane osuđen na 25 godina zatvora - 2 Vrhovni sud potvrdio presudu Britancu koji je osuđen na 24 godine zatvora zbog ubojstva na plaži Zrće

Vještak psihijatar na suđenju je ustvrdio kako je Ivanda u trenutku zločina zbog straha bio značajno smanjeno ubrojiv. Sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Marijana Garca zaključilo je kako, bez obzira na sve, optuženi nije imao razloga ubiti Mijića te da je noseći pištolj očito bio spreman obračunati se s Mijićem. Presudom je određeno i obvezno liječenje optuženog od ovisnosti o narkoticima. Pravomoćnost presude Ivanda će čekati u pritvoru. (Hina)