Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Policijska uprava zagrebačka na današnjoj je izvanrednoj konferenciji za novinare izvjestila, o do sada najvećoj zapljeni ilegalnog materijala - 49 tisuća neovlašteno kopiranih CD-a i DVD-a te drugih tehničkih naprava, čime je otkrivena skupina 'pirata' počinila štetu od oko četri milijuna kuna.


PU zagrebačka akciju "Rasprodaja" provela je surađujući s kolegama iz Primorsko-goranske i Sisačko-moslavačke policijske uprave.

Vezani članci Požar na Visu Borba s velikim požarom na Visu, 70 vatrogasaca spasilo kuće od vatre: "Dojava je kasno došla. Snage će ostati tamo do jutra'' Komiški vatrogasci pomogli osobama s invaliditetom da se popnu na vrh brda - 3 Kakvi heroji! Komiški vatrogasci osobe s invaliditetom nosili na vrh Visa da i one uživaju u zalasku sunca

To je najveća zapljena ilegalnog materijala koja je prekinuta 12. i 13. ovog mjeseca nakon jednogodišnje akcije praćenja i dvotjedne pripreme, rečeno je na konferenciji za novinare.

U akciji je temeljem sudskog naloga obavljeno 16 pretraga u poslovnim prostorima i stanovima devet osoba. Posao je obavljalo 60 policajaca koji su, osim piratskih CD-a, DVD-a, 166 PSX konzola te 15 X Box konzola, zaplijenili i 17 računala, 21 mobitel te druge elektronske opreme, izvijestio je Darko Dundović, načelnik Kriminalističke policije MUP-a.

Dodao je da je cijela akcija obavljena u suradnji s Državnim
odvjetništvom.

Ta se skupina ljudi pored neovlaštenog snimanja CD-a (muzike, igrica i sl.) bavila i neovlaštenim ugradnjom u igraće konzole PSX i X-box te time omogućila da se tim konzolama može igrati iako se nema originalne igrice. 

Osim toga zaplijenjeni su i diskovi računala te brojne
poštanske uplatnice i potvrde o primitku poštanskih pošiljki tako da nam je sada dostupna njihova korespodencija, rekao je Dundović dodajući da su usluge oglašavali i na Internetu.

Zaplijenjena oprema sada je na stručnom vještačenju, a nakon toga moći će se govoriti o ukupnoj šteti koju je svojim djelovanjem ta skupina učinila.

Za sada se zna da je šteta zbog neovlaštenog kopiranja CD-a i DVD-a oko četiri milijuna kuna nanijeta vlasnicima autorskih prava.

Po okončanju kriminalističke obrade policija će izvijestiti Državno odvjetništvo, rečeno je na konferenciji za novinare.