Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"NADMAŠILO SVA OČEKIVANJA"

U Zagrebu otkriven najveći laboratorij za proizvodnju amfetamina u Hrvatskoj: Bio je smješten u kući na tri kata, istražitelji otkrili šokantne detalje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Laboratorij za proizvodnju amfetamina otkriven prošlog tjedna na području Zagreba, nadmašio je očekivanja istražitelja jer do sada nisu zabilježili da se amfetamin u tolikoj količini proizvodio u Hrvatskoj, rečeno je u utorak na konferenciji za novinare Ravnateljstva policije.

Završna akcija istraživanja provedena je u petak i subotu, 25. i 26. veljače kada je USKOK temeljem kaznene prijave Pnuskoka pokrenuo istragu protiv šest hrvatskih državljana tereteći ih za uspostavu nabavnog i distributivnog lanca kokaina te proizvodnju amfetamina.

Načelnik Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Mario Kovač rekao je kako je policija prvim provjerama potvrdila sumnje da na području Zagreba djeluje organizirana kriminalna skupina koja se bavi krijumčarenjem amfetamina u većim količinama, a potom je potvrdila sumnju da se bavi i proizvodnjom.

Prema policijskim podacima i njenoj kriminalističkoj praksi, amfetamin za opskrbu domaćeg narkotržišta u prethodim godinama u najvećoj je mjeri, ako ne i isključivo, stizao sa stranih tržišta, prije svega zemalja zapadne Europe.

"Iako smo pretpostavljali da ta proizvodnja nije zanemariva, ono što smo zatekli prilikom provođenja dokaznih radnji na različitim adresama nadmašio je sva naša očekivanja", rekao je Kovač. Naglašava da je to kriminalno udruženje uspostavilo laboratorij u opsegu i na način kako to još nije zabilježeno u našoj kriminalističkoj praksi.

Postrojenje smješteno u kući na tri kata nadomak Zagreba bilo je osposobljeno da u jednom proizvodnom ciklusu proizvede znatne količine amfetamina čija se količina mjeri čak u stotinama kilograma, objasnio je Kovač.

Naglasio je da su stupanj konspirativnosti i mehanizmi zaštitnog ponašanja koje su provodili članovi zločinačkog udruženja, bili na zavidnoj razini.

Zaključio je da su razbili značajnu kriminalističku organizaciju koja je amfetaminom opskrbljivala zagrebačko, a vjeruje se i ostala narkotržišta u državi.

"Činjenica da je ta droga bez posebnog rizika transporta mogla doći do krajnjih konzumenata na ulici, govori u prilog tome da je ovo jedno od najznačajnijih istraživanja ovakve vrste zadnjih godina", kazao je.

Vanjština kuće i laboratorij koji je bio opremljen predmetima opće uporabe poput bačava i kanistara, smišljeno izgledali dosta neuredno kako bi se prikrile njihove stvarne aktivnosti, rekao je voditelj Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Zagreb Alen Barta. No, po načinu na koji je to postrojenje funkcioniralo i svojim karakteristikama odgovaralo je laboratoriju neke tvornice.

Istražitelji su kod osumnjičenika pronašli rekordnih pola tone prekursora s kojim se može proizvesti oko 400 litara amfetaminskog ulja, kao i 15 kilograma kokaina, 12 kilograma hašiša, opremu za proizvodnju amfetamina i oružje.

Pročitajte i ovo Policija, ilustracija - 5 Pronađen na parkiralištu Uhićen Slovenac (22): Zaustavila ga prometna policija, a on izbacio vrećicu i paket kroz prozor te se dao u bijeg

Pročitajte i ovo Hrvatska vojska - 3 KAKO SU JE NABAVILI? Dnevnik Nove TV doznaje: Ponovno problemi s drogom u vojsci! Protiv sedmorice vojnika stegovna prijava zbog konzumacije kokaina i marihuane

Osumnjičenici su preparate skrivali na širem području Zagreba i Zagrebačke županije u garažama i poslovnim prostorima, a onda su ih prevozili u obiteljsku kuću nadomak Zagreba gdje su u sedam faza proizvodili amfetamin.

Istražitelji su u pretrazi koristili gas maske kako bi spriječili eventualno trovanje jer se prvoj i najopasnijoj fazi proizvodnje amfetamina kemijska sredstva zagrijavaju na 150 do 180 stupnjeva i isparavaju u zrak.

Zamjenica ravnateljice USKOK-a Željka Panza Ostrogonac rekla je da je u sklopu te složene pretrage pretraženo 13 nekretnina i 15 vozila kojima su se koristili osumnjičenici i s njima povezane osobe.

Svi osumnjičenici su, kazala je Panza Ostrogonac završili u istražnom zatvoru.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene