Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Za program protiv korupcije 150.000 eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Ravnateljstvu policije danas je službeno počeo Twinning light projekt PHARE 2005 "Unaprjeđenje sustava MUP-a u borbi protiv korupcije" koji sa 150.000 eura financira Europska komisija.

Svrha je šestomjesečnog projekta poboljšanje učinkovitosti u borbi protiv korupcije prihvaćanjem modernijih istražnih pristupa i tehnika. Pomoć u provedbi projekta MUP-u će pružiti finski Državni institut za javnu upravu (HAUS).

Pročitajte i ovo Ilustracija Uoči izbora Jeste li pročitali stranačke programe? Evo što ste odgovorili u Dnevniku Nove TV Zoran Milanović objava na facebooku Oglasio se Milanović: "Ljudi, oni kradu i svima nam se smiju"

U MUP-u kažu da je zbog daljnjeg jačanja kapaciteta i primjene najbolje prakse država članica EU u borbi protiv svih oblika korupcije projekt od velike važnosti u sklopu procesa pristupanja Europskoj uniji.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Filip Dragović rekao je da je korupcija sebično djelovanje pojedinaca koje ozbiljno narušava demokratske i građanske vrijednosti na kojima se temelje suvremena društva. Dodao je da na važnost borbe protiv korupcije ukazuje i činjenica da je Europska unija 1999. osnovala Europski ured za borbu protiv korupcije (OLAF).

Rekao je kako posebnu važnost u borbi protiv korupcije unutar samog MUP-a ima Odjel za unutarnju kontrolu te da je radi daljnjega poboljšanja borbe protiv korupcije osnovan Samostalni odjel za reviziju.

Ustvrdio je da su promjene u ustroju MUP-a, primjerice osnivanje Odsjeka za korupciju unutar Uprave kriminalističke policije, dovele do uspješnih operativnih akcija

Predstavnik Europske komisije Longares Barrio pohvalio je MUP jer nije samo čekao naputke EU-a, nego je samoinicijativno krenuo u borbu protiv korupcije. Izrazio je očekivanje da će projekt poboljšati istražne radnje u korupciji te bolje osposobiti policijske službenike u suzbijanju korupcije.

Finska veleposlanica u Hrvatskoj Ann Marie Nyroosk istaknula je da je pristupanje EU njezinoj zemlji donijelo velike promjene upravo u pravosuđu te je dodala da Finska na europskoj i svjetskoj razini ima visoke rezultate u suzbijanju korupcije.

Kako je rečeno, opći je cilj projekta poboljšanje provedbe zakona kroz unaprjeđenje institucionalnih sposobnosti sustava MUP-a u borbi protiv korupcije dok su posebni ciljevi utvrđivanje postojećeg stanja na području borbe protiv korupcije, poboljšanja učinkovitosti rada sustava MUP-a, povećanje transparentnosti i veće odgovornosti prema javnosti te poboljšanja u provedbi Nacionalnog programa za suzbijanje korupcije 2006.-2008.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene