Suđenje Smiljani Srnec - 2
Suđenje Smiljani Srnec - 2 Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell

Vrhovni sud potvrdio je rješenje varaždinskog Županijskog suda o produljenju istražnog zatvora Smiljani Srnec, kojoj se sudi za ubojstvo sestre čije je tijelo nakon 19 godina prošle veljače pronađeno u zamrzivaču obiteljske kuće u međimurskom Palovcu.


Odlukom Vrhovnog suda koji je odbio žalbu Smiljane Srnec rješenje varaždinskog suda o produljenju istražnog zatvora postalo je pravomoćno.

Vezani članci Zamjenik županijske državne odvjetnice u Varaždinu, Darko Galić o produljenju istražnog zatvora Smiljani Srnec (Foto: DNEVNIK.hr) Smiljani Srnec produljili istražni zatvor za još dva mjeseca Darko Galić, glasnogovornik varaždinskog ŽDO-a (Foto: Dnevnik.hr) Glasnogovornik varaždinskog ŽDO-a: "Imam informacije o tome kako se Smiljana Srnec branila, ali..."

"Razlozi zbog kojih je istražni zatvor određen i produljivan i nadalje postoje. Pravilno je prvostupanjski sud zaključio da postoji osnovana sumnja da je optuženica počinila kazneno djelo za koje se tereti. Riječ je o kaznenom djelu ubojstva počinjenog prije 19 godina, a žrtva je sestra optuženice", izvijestio je Vrhovi sud na svojoj internetskoj stranici.

Podsjećaju da je prema navodima optužnice Srnec ubila sestru "zadavanjem više udaraca u glavu uslijed kojih je žrtva odmah umrla".

"Tijelo je dugi niz godina bilo skriveno, a optuženica je prema stanju spisa više godina na drukčiji način prikazivala sudbinu žrtve - svoje sestre. Te okolnosti upućuju na visok stupanj kriminalne volje kroz odlučnost, upornost i bezosjećajnost u počinjenju djela za koje se optuženica tereti", smatra Vrhovni sud.

Navode i da prema nalazu i mišljenju vještaka psihijatra optuženica ima poremećaj ličnosti s dominacijom disocijalnih i narcističkih obilježja.

"Sve navedeno predstavlja okolnosti koje upućuju na postojanje konkretne i razborito predvidive opasnosti od ponavljanja djela. Za sada se jedino mjerom istražnog zatvora kao krajnjom i najstrožom mjerom može s uspjehom otkloniti ta opasnost. Primjena mjere istražnog zatvora protiv optuženice razmjerna je postizanju opravdanog cilja s obzirom na to da zahtjevi javnog interesa i očuvanja sigurnosti protežu nad pravom optuženice na slobodu", zaključio je Vrhovni sud. (Hina)