Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

S Vrhovnog je suda na adrese optuženika odaslan pravomoćni pravorijek u slučaju atentata na Ivu Pukanića i Niku Franjića. Odluka bi trebala biti javno objavljena tijekom sutrašnjeg dana.


Vrhovni sud RH donio je pravomoćnu odluku o četvorici optuženika kojima je za ubojstvo novinara Ive Pukanića i ranije potvrdio kazne dugotrajnog zatvora, veće od 20 godina, no konačnu presudu nije želio objaviti prije nego o njoj budu obaviješteni optuženici, njihovi odvjetnici i tužiteljstvo.

Glasnogovornik Vrhovnog suda RH Dražen Tripalo potvrdio je Hini kako je odluka napisana i otpremljena sa suda, no njezin sadržaj nije želio otkriti. I glasnogovornica zagrebačkog Županijskog suda Ivana Čalić, koja je donijela prvostupanjsku presudu, kazala je tek da je Sud zaprimio odluku Vrhovnog suda. "Konačnu odluku objaviti ćemo u srijedu, kako optuženici i stranke u postupku o sadržaju pravomoćne presude ne bi bili upoznati iz medija", istaknula je Čalić.

Vezani članci Slika nije dostupna Joca Amsterdam oslobođen optužbe za ubojstvo Ive Pukanića Slika nije dostupna Vrhovni sud razmatra žalbe na presudu za Pukanićevo ubojstvo

>> Vrhovni sud razmatrao presudu za atentat na Pukanića

Za atentat na Ivu Pukanića i njegova suradnika Niku Franjića zagrebački Županijski sud je u studenome 2010. godine na ukupno 150 godina zatvora osudio šestoricu optuženika. Robert Matanić je kao organizator skupine bio osuđen na 33 godine zatvora, Bojan Gudurić na 30, Luka Matanić i Amir Mafalani na po 16 godina, Slobodan Đurović na 15 godina, a najveću je kaznu od 40 godina dobio Željko Milovanović, kao izravni počinitelj optužen da je aktivirao eksplozivnu napravu koja je Pukanića raznijela u središtu Zagreba.

Vrhovni je sud lani u srpnju drugostupanjskom presudom trojici povisio kazne za ukupno 15 godina. Đuroviću je kazna povećana za čak deset godina, s 15 na 25 godina. Njega se tereti da je bio veza između ubojica i Sretena Jocića, zvanog Joca Amsterdam, koji je navodno za ubojstvo platio milijun i pol eura, zbog čega mu se sudi u Beogradu. Uz njega su na optuženičkoj klupi Milovanović i Milenko Kuzmanović.

Guduriću je, pak, kazna povećana s 30 na 33 godine, a Robertu Mataniću s 33 na 35 godina. Ostalima je potvrđena prvostupanjska presuda.

Branitelji optuženika osuđenih na kazne veće od 20 godina podnijeli su još jednu žalbu o kojoj je Vrhovni sud odlučivao sredinom siječnja. Osim na visinu kazni Đurovićevi odvjetnici su prigovorili da je Vrhovni sud, donoseći drugostupanjsku presudu, počinio bitne povrede odredaba Kaznenog zakona i Zakona o kaznenom postupku te pogrešno i nepotpuno utvrdio činjenično stanje.

Obrana ostalih optuženika pokušavala je pobiti i tvrdnje da je rezervna opcija bila ubojstvo snajperskom puškom s kojom je Gudurić vrebao s krova u blizini sjedišta tjednika Nacional, gdje je Pukanić ubijen u podmetnutoj eksploziji 23. listopada 2010. godine.

Iako na prvom suđenju nije dokazano postojanje zločinačke organizacije, niti su otkriveni krajnji naručitelj i motiv zločina koji je potresao Hrvatsku, USKOK se, zadovoljan višim kaznama Vrhovnog suda, nije žalio na njihovu odluku, a na žalbu Đurovićevih odvjetnika poslao je tek odgovor u kojem pobija njihove argumente.

Svi optuženi konačnu presudu čekaju iza rešetaka. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook