Krivi smjer, ilustracija
Krivi smjer, ilustracija Foto: Nel Pavletic/Pixsell

Zbog vožnje u krivom smjeru autocestom A9 u Istri protiv 79-godišnjeg muškarca se pokreće prekršajni postupak, javlja policija.


U četvrtak oko 6:35 sati, policija je zaprimila dojavu o vožnji automobila u suprotnom smjeru na dionici autoceste A9 iz pravca Baderne prema čvoru Medaki.

Vezani članci Kune Žena iz BiH putem društvene mreže muškarcu u Istri obećavala brak i od njega tražila novac: Prevarila ga za najmanje 60.000 kuna Benzin, ilustracija Strava u Istri: Polio muškarca benzinom i zapalio ga, liječnici mu se bore za život

Utvrđeno je da se 79-godišnjak automobilom Škoda, pulske registarske oznake vožnjom u kontra smjeru prilikom mimoilaženja ugrozio promet iz suprotnog smjera odnosno 38-godišnjeg njemačkog državljanina koji je upravljao automobilom na kojem je vukao kamp prikolicu.

Njemački državljanin je u cilju izbjegavanja sudara, skrenuo u desno te udario u stablo i ogradu. Nakon što je izazvao prometnu nesreću, vozač Škode se udaljio s mjesta nesreće.

Nedugo nakon toga policijski službenici su na čvoru Baderna zatekli 79-godišnjeg vozača te će protiv njega biti pokrenut prekršajni postupak zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Policija upozorava vozače

Vožnja u suprotnom smjeru je jedan od najtežih prekršaja koje vozač može napraviti na autocesti te vrlo često takav prekršaj rezultira prometnim nesrećama i stradanjima osoba.

Razlog vožnje u suprotnom smjeru na autocestama najčešće je povezan s nepažnjom i nedostatnom koncentracijom (premorenost, neiskustvo u vožnji autocestom, alkohol i dr.) vozača prilikom uključivanja na kolnik prometnice, a znatno rjeđe se radi o nepoznavanju prometne signalizacije ili samim nedostacima prometne signalizacije.

Smanjiti brzinu i voziti desnom trakom

Iz policije savjetuju vozače koji primijete vozilo u krivom smjeru ili nakon obavijesti HAK-a: brzinu kretanja vozila smanje na 40 km/h, koristiti samo desnu prometnu traku, odnosno ne koriste traku za pretjecanje (ne koriste krajnju lijevu prometnu traku), ne koriste traku za zaustavljanje vozila u nuždi koja bi trebala ostati prohodna za hitne službe. Zabranjuje se i pretjecanje vozila.

Policija upozorava vozače da prilikom uključivanja na autocestu obrate pozornost, te da poštuju postavljenu prometnu signalizaciju, da ne vrše polukružno okretanje kako se ne bi kretali u suprotnom smjeru na autocesti i kako ne bi došlo do prometnih nesreća i neželjenih posljedica.

Novčanom kaznom u iznosu od 10.000 do 20.000 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana kaznit će se za prekršaj vozač koji se vozilom na autocesti, brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila kreće kolničkom trakom namijenjenom za promet vozila iz suprotnog smjera, odnosno u suprotnom ili zabranjenom smjeru.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju