Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Detaljna analiza'

VIDEO Nove snimke policije: 'Sve je bilo po zakonu!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebačka policija prikazala je danas svoje videosnimke početka intervencije na Maksimiru, a ministar Karamarko kaže da se razmišlja o uporabi konja i elektrošokera u borbu protiv huliganstva.

Na snimka sa subotnje nogometne utakmice između Dinama i Hajduka jasno se vidi, kako tvrde u policiji, da je policijsko postupanje bilo opravdano i zakonito. Nakon detaljne analize, isto je zaključila i unutarnja kontrola, rekli su čelnici zagrebačke policije na izvanrednoj konferenciji za novinare. Četverominutna snimka istočne tribine maksimirskog stadiona prikazuje dvojicu navijača koji s leđa udaraju zaštitare pošto je na toj tribini zapaljena prva baklja. Navijači zatim odlaze na mirniji dio tribine, jedan od njih skida majicu, a drugi, kako ga ne bi prepoznali, mijenja mjesto sa sličnim mladićem. No, policija ih je pomoću videonadzora ipak locirala i po njih poslala interventne jedinice koje su ih izvele s tribina.

Pročitajte i ovo Policija u BiH, ilustracija Incident kod Mostara Navijače Zrinjskog optužili da su pretukli četvoricu bošnjačkih mladića: Udarili im u auto i izgurali ih s ceste Barbara Štrbac, reporterka Nove TV Dnevnik Nove TV u Ateni Barbara Štrbac otkriva što dalje čeka uhićene Hrvate u Grčkoj: "To je ovdje vrlo ozbiljno kazneno djelo"

>> Borovec: Svi snosimo dio odgovornosti

Na snimkama, međutim, nije vidljiv krvav završetak, to jest eskalacija sukoba policije i navijača. Načelnik Sektora kriminalističke policije Marko Mikulić rekao je kako su na temelju snimki jučer uhićena desetorica navijača, a danas još šestorica, od kojih su četvorica došla dragovoljno. U premetačini stanova jučer uhićene desetorice pronađeno je nekoliko komada hladnog oružja, noževa i boksera te po jedan plinski, signalni i malokalibarski pištolj. Policijski načelnik Tomislav Buterin ustvrdio je kako se sužava krug sumnjivaca za teško ranjavanje policajca kojemu je 'topovski udar' u odskoku od tla eksplodirao u blizini glave.

'Topovski udar pao je ispod policajca, odskočio je od zemlje došao je na razini 20 do 30 centimetara ispod vizira. Da je bio jedan centimetar, ili pola prema sredini ostao bi bez oba oka, a pitanje je da li bi ostao i živ', istaknuo je načelnik PU zagrebačke Tomislav Buterin.

>> VIDEO: Pogledajte MUP-ovu snimku nereda na Maksimiru!

Iako je teško ranjen i bez oka, on se dobro oporavlja i sutra bi mogao kući, rekao je Buterin. U policiji nisu željeli dodatno govoriti o navijaču koji je navodno, unatoč prostrijelnoj rani, tek nakon dva sata iz policijske postaje odvezen u bolnicu. Osvrnuvši se na tvrdnje navijača da je nerede pokrenula policija nepotrebnim ulaskom na tribine, Buterin je rekao da policajci 'i u drugim zemljama interveniraju, ali mnogo brutalnije'. Poručio je da se posjetitelji nogometnih utakmica ubuduće ne smiju solidarizirati s izgrednicima jer 'policajci predstavljaju državu' na koju nitko nema pravo podići ruku.

Konjica i elektrošokeri

Upravo zbog ovakvih scena, policija će dobiti veće ovlasti. Radna skupina na tome već radi. U borbu protiv divljaštva uskoro bi se moglo krenuti konjima i elektrošokerima. 'Ima i takvih razmišljanja naravno ovo oko elektrošokera, međutim ovaj dio oko konja planiramo već nekoliko mjeseci uvesti, tako da se to slučajno poklopilo', rekao je ministar Tomislav Karamarko. (T.Š./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene