Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Animacija kobnog trenutka

VIDEO Pogledajte rekonstrukciju tragične nesreće s osam poginulih čeških turista

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donosimo vam animiranu rekonstrukciju stravične prometne snesreće na autocesti A1 u kojoj je poginulo 8 čeških turista.

Češki autobus je jutros oko 3,50 sati na putu prema Makarskoj rivijeri iz još nepoznatih razloga probio zaštitnu ogradu na 212. kilometru autoceste A1 u pravcu juga, prešao u suprotni smjer i prevrnuo se na bok. Policijski očevid trajao je satima, a toliko je bila i zatvorena autocesta u oba smijera.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća Prema Zagrebu Sudarila se dva kamiona: Zbog istjecanja nafte zatvoren dio autoceste Mjesto nesreće na A6 Završen očevid Nesreća na A6: Sudarila se dva teretna vozila, jedno u potpunosti izgorjelo

Češki portal Blesk prenosi izjavu vozača koji u trenutku nesreće nije bio za upravljačem. On je rekao da je u trenutku nesreće spavao kao što je bilo i planirano te ne zna što se dogodilo. Nada se da će policija otkriti uzrok tragedije. Oba vozača su bila vrlo iskusna, za volanom autobusa su već 25 godina te nikad nisu imali nikakav veći incident.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić izjavio je  kako je u Kliničkom bolničkom centru Zagreb posjetio dvije ozlijeđene češke djevojčice, 14-godišnjakinje, od kojih je jedna cijelo vrijeme bez svijesti i na operaciji je, dok je druga klinički stabilno i čeka operaciju, a u KB Dubrava razgovarao je sa 60-godišnjom Čehinjom koja ima niz fraktura kostiju, ali nije u životnoj opasnosti.

>> VIDEO: Svi putnici su u trenutku nesreće spavali. Potvrđeno da je poginuo vozač

>> Veljko Ostojić: Molimo turiste da putuju odmorni i češće se odmaraju

>> Pogledajte fotografije iz zraka koje najbolje pokazuju sav užas nesreće

Među poginulima je i šestogodišnje djete. U Općoj bolnici Gospić zbrinute su 44 ozlijeđene osobe od kojih je troje najteže ozlijeđenih dovezeno nešto prije 9 sati helikopterom u zagrebački Klinički bolnički centar Dubrava te KBC Rebro. U KBC Dubrava zadržana je 60-godišnja češka državljanka i za sada je stabilno, a dvoje djece je prebačeno u Klinički bolnički centar Rebro.

U gospićkoj bolnici je angažiran sav postojeći medicinski kadar koji je odradio trijažu i obradu pacijenata te su sve ozlijeđene osobe zbrinute unutar 'zlatnog sata'.



Ozlijeđeni putnici koji su ostali u gospićkoj bolnici stabilnog su stanja i dobro se oporavljaju, rekla je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Grba Bujević koja se zbog ozbiljnosti nesreće osobno uključila u pomoć ranjenima. Pružena im je najbolja moguća skrb, istaknula je.

Prema njenim riječima, troje unesrećenih je podvrgnuto operaciji, no ne zbog povreda vitalnih organa nego mekih tkiva ili prijeloma, dok preostali ozlijeđeni imaju nešto lakše ozljede. Nitko od unesrećenih u gospićkoj bolnici, međutim, nije u životnoj opasnosti.

Putovali prema autokampu Baško Polje, direktor izrazio sućut

Stradali češki turisti trebali su biti smještani u autokampu Baško Polje kod Makarske.

Direktor autokampa Mario Gojak izrazio je suosjećanje s obiteljima nastradalih u jutrošnjoj prometnoj nesreći. 'Žao nam je čeških gostiju koji su trebali odmor provesti u našem kampu', rekao je Gojak dodajući kako su razgovarali s predstavnicima agencija i izrazili spremnost učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi ipak omogućili češkim turistima odmor u Baškom Polju.

Promet normaliziran

U 14,15 minuta autocestom A1 iz pravca mora prema Zagrebu pušten je promet, koji je bio u prekidu od noćas u 3 sata i 45 minuta kada se dogodila teška prometna nesreča i uzrokovala potpuni prekid prometa. Pravac od sjevera prema jugu pušten je u promet oko 16:30 sati.

Prema riječima direktora Milana Stankovića iz Hrvatskih autocesta velika je dizalica uklonila autobus s prometnice, a nakon čišćenja sve tri prometne trake i u pravcu juga promet je pušten na siguran način.

Konzulica Češke Republike u Hrvatskoj Jindra Mala kazala je novinarima da je češka javnost potresena ovom prometnom nesrećom u kojoj je poginulo osam, a ranjeno 43 čeških turista koji su putovali na odmor u Bašku Vodu.

U ovom trenutku potrebno je obaviti identifikaciju preminulih osoba i njihov transport u Češku, a za sad je poznato sa sigurnošću samo da je jedna od poginulih osoba i vozač autobusa.

Dio ozlijeđenih bit će transportiran helikopterom i sanitetskim vozilima, a u suradnji s ministarstvom vanjskih poslova dviju država organizirat će se prijevoz i svih preostalih putnika (Š.V./I.F./B.V./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene