Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Privedeno 17 carinika i špeditera

USKOK otkrio detalje velike antikorupcijske akcije u Rijeci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
USKOK je na području Rijeke danas pokrenuo veliku antikorupcijsku akciju na čijoj su se meti našli zaposlenici lučke carinarnice te špediteri.

Na području Rijeke u tijeku je velika USKOK-ova antikorupcijska akcija, u sklopu koje je, kako neslužbeno doznajemo, privedeno 17 osoba, uglavnom djelatnika carinarnice u Luci Rijeka. Također neslužbeno, među uhićenima je i nekoliko špeditera.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tužan kraj potrage Tragedija u Londonu: Dječak nestao iz kuće, pronađen u rijeci Temzi Prometni policajci lažno izdavali kazne za prekršaje Podignuta prijava Kakva akcija! Dvojica policajaca vozačici USKOK-ova auta pokušali naplatiti nepostojeći prekršaj

Glasnogovornica Ravnateljstva policije Jelena Bikić potvrdila je da Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (PNUSKOK) u suradnji s USKOK-om provodi akciju u Rijeci. Među uhićenima je i jedan kineski državljanin.

>> Porazno: Slovenija prva, Hrvatska treća najkorumpiranija zemlja!

'Na terenu se provode brojne dokazne radnje', kazala je Bikić, ističući da više informacija ne može otkriti u interesu istrage.

USKOK je na svojim internetskim stranicama kasno poslijepodne priopćio kako je nakon višemjesečne istrage u suradnji s Carinskom upravom i PNUSKOK-om protiv 17 osoba podnesena kaznena prijava na osnovu koje je naložena istraga protiv 16 hrvatskih i jednog kineskog državljanina zbog 'osnovane sumnje na počinjenje više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, primanja i davanja mita te krivotvorenja službene i poslovne isprave u sastavu zločinačkog udruženja'.

Identitet osumnjičenih nije objavljen, ali navedeno je kako je riječ o osobama u dobi od 30 do 66 godina.

'Osnovano se sumnja da se desetoro carinskih službenika, od kolovoza 2012. do 8. veljače 2013., u Zagrebu, Rijeci i Škrljevu, u namjeri stjecanja nepripadne imovinske koristi za sebe i druge, povezalo u zajedničko djelovanje s ciljem da prilikom uvoza trgovačke robe iz Kine i Italije u Republiku Hrvatsku za novčanu naknadu omoguće nezakonito umanjenje carinskih davanja na štetu proračuna RH', navodi USKOK.

Osumnjičeni carinici su se dogovorili s dvojicom osumnjičenih direktora špediterskih društava da će oni u svojim društvima, nakon što od uvoznika robe zaprime dokumentaciju o količini i cijeni, za istu robu izraditi carinske deklaracije i nove račune u kojima će, sukladno prethodnom dogovoru, navesti manje količine uvezene robe i minimalne cijene te da će dokumentaciju neistinitog sadržaja dostavljati na nadležno postupanje, odnosno ovjeru osumnjičenim carinskim službenicima.

USKOK navodi kako su od uvoznika robe spomenuta dvojica direktora primala novac od kojega su dio zadržali za sebe, a dio dali carinskim službenicima. Kaznenim djelima koja se osumnjičenicima stavljaju na teret Republika Hrvatska je oštećena za najmanje osam milijuna kuna.

U Rijeku stigao i glavni ravnatelj Carine

Da je riječ o velikoj aferi govori i podatak koji smo neslužbeno doznali - da je u Rijeku stigao i glavni ravnatelj Carine.

Iz USKOK-a, policije i Carine najavili su za sutra konferenciju za novinare na kojoj će javnost biti detaljnije upoznata s ovom novom korupcijskom aferom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene