Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zloporaba položaja

Varaždin: Trojac oštetio tvrtku za 4,4 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kriminalističkom istragom utvrđena je osnovana sumnja da su trojica zaposlenika (68, 40 i 37) jedne varaždinske tvrtke počinila više kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti te zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju

Pretpostavlja se da su oštetili tu tvrtku i državni proračun za 4.425.000 kuna, rečeno je danas na izvanrednoj konferenciji za novinare u varaždinskoj Policijskoj upravi. Kaznena djela počinili su prvoosumnjičeni kao direktor tvrtke i odgovorna osoba, a drugoosumnjičeni i trećeosumnjičeni kao zaposlenici na vodećim mjestima.

Iako varaždinska policija i dalje ne navodi identitet osumnjičenika i ime tvrtke na koje se kriminalistička istraživanja odnose, neslužbeno se doznaje da je riječ o čelnim ljudima lokalnog tjednika 'Varaždinskih vijesti' kojemu je suvlasnik grad Varaždin s više od 20 posto dionica, to jest o direktoru i glavnom uredniku Ernestu Fišeru, voditelju marketinga Davoru Mašiću i zamjeniku glavnog urednika Sveboru Fišeru.

Načelnik Odjela krim-policije varaždinske Policijske uprave Darko Jurčec izvijestio je na konferenciji za novinare kako se osnovano sumnja da je prvoosumnjičeni kao direktor i odgovorna osoba tvrtke u posljednjih desetak godina na razne načine zloporabio i iskoristio svoj položaj, čime je omogućio krivotvorenje službene dokumentacije na temelju koje mu je isplaćivana gotovina u iznosu oko 3.050.000 kuna. Osim toga, osnovano se sumnja i da je od 2006. do 2010. godine, zlorabeći svoj položaj, utjecao na lažno financijsko prikazivanje ostvarene dobiti pa je u skladu s ugovorom o radu ostvario pravo na stimulativni dio plaće te su mu na štetu tvrtke isplaćeno oko 465.000 kuna.

Poreznim je nadzorom utvrđeno da je prvoosumnjičeni od 2008. godine, sastavljanjem lažnih isprava i lažnim prikazivanjem za što je potrošen novac te manje uplaćenim obvezama za doprinos za zdravstveno i mirovinsko osiguranje oštetio državni proračun Republike Hrvatske i fondove Republike Hrvatske nešto više od 260.000 kuna. Osim toga, kao fizička osoba s tvrtkom koja izvodi građevinsko-obrtničke radove potpisao ugovor o izvođenju radova vrijednih oko 290.000 kuna, a za plaćanje ugovorom zadužio je tvrtku u kojoj je direktor i odgovorna osoba. Tako sklopljenim ugovorom ostvario je spomenutu nepripadajuću materijalnu korist.

Jurčec je izvijestio kako se osnovano sumnja i da su prvoosumnjičeni, drugoosumnjičeni i trećeosumnjičeni ostvarili obilježja kaznenog djela zloporabe položaja i ovlasti jer su dogovorom osnovali drugu tvrtku radi izvlačenja novca iz tvrtke u kojoj su bili odgovorne osobe. Na taj su način tvrtku u kojoj su bili odgovorne osobe oštetili oko 350.000 kuna.

Ukupna šteta u spomenutoj tvrtki i državnom proračunu procjenjuje se na 4.425.000 kuna, a sve su tri osobe zbog osnovane sumnje da su počinile opisana kaznena djela, uz kaznenu prijavu, danas prijepodne privedene u istražni centar Županijskoga suda u Varaždinu. Pošto ih ispita, istražni će sudac utvrditi ima li osnove za određivanje pritvora. Kriminalistička istraga se nastavlja. (HIna)
 

Pročitajte i ovo Europol - 2 Osobna karta kriminala Kriminalne mreže duboko su infiltrirane u sve pore društva, a u europskim bandama visoko kotiraju i Hrvati: "Više se ne možete skrivati" Kneginec prometna 8 Kneginec FOTO Teška prometna nesreća kod Varaždina: Uletio u dvorište kuće pa završio na krovu, ima ozlijeđenih

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene