Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokrenuta istraga

USKOK U AKCIJI Dvije bivše tužiteljice pogodovale sinu šefa zagrebačke policije?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na svojoj internetskoj stranici USKOK je u srijedu objavio informaciju o pokretanju istrage u koju su uključene bivše tužiteljice, koje sumnjiči za zlouporabu položaja i ovlasti.

USKOK je protiv bivše županijske državne odvjetnice u Zagrebu Željke Pokupec i općinske državne odvjetnice u Zagrebu Sineve Vukušić otvorio istragu zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti., odnosno, kako stoji u objavi, zbog navodnog pogodovanja "jednom okrivljeniku".

Pročitajte i ovo Dragan Kovačević - 2 On najavio kaznenu prijavu USKOK podigao optužnicu protiv Dragana Kovačevića: Za mito uzimao skupa odijela Josipa Pleslić uhićeno dvoje Objavljeni detalji nove istrage protiv Josipe Rimac: Kao mito tražila da ne plaća režije, opremili joj i kuću u Vodicama

'USKOK je, na temelju rezultata provedenih izvida, donio rješenje o provođenju istrage protiv Ž. P. (1973.) i S. V. (1964.), zbog postojanja osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti iz članka 291. stavak 1. Kaznenog zakona', stoji na stranicama USKOK-a.

Podignuta optužnica protiv Milana Bandića

Pokupec i Vukušić su, prema tvrdnjama Uskoka, kao županijska, odnosno općinska državna odvjetnica od travnja 2013. do 11. veljače 2015. "zajednički i dogovorno, poduzimale i nalagale poduzimanje radnji kojima je u više kaznenih predmeta pogodovano jednom okrivljeniku, s ciljem umanjenja kaznenopravne odgovornosti tog okrivljenika. Na taj je način, u tim predmetima, znatno otežano prikupljanje činjenica i dokaza o činjenicama koje terete tog okrivljenika", izvijestio je Uskok.

Iako se nije moglo doznati o kojem je okrivljeniku riječ nagađa se da je riječ o Saši Burušiću, sinu načelnika zagrebačke policije, koji je više puta osuđivan zbog prijevara. U rujnu je posljednji put osuđen nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora, nakon što je ranije u dva navrata osuđen na uvjetne kazne.

USKOK naložio policiji provođenje izvida o prijetnjama te navodnom kupovanju trgovini mandatima

Kada se u travnju 2013. doznalo za nezakonitosti njegova sina načelnik zagrebačke policije Goran Burušić stavio je mandat na raspolaganje, no ministar unutarnjih poslova zaključio je da načelnik nije zlouporabio svoj položaj, odnosno da nije pogodovao sinu.

Željka Pokupec iz državnog je odvjetništva otišla nakon smjene s čelnog mjesta zagrebačke županijske državne odvjetnice sredinom veljače. Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan, kako je ranije izviješteno, Pokupec je smatrao odgovornom za "propuste i nepravilnosti u radu kojima je dovedeno u pitanje uredno i zakonito funkcioniranje sustava državnog odvjetništva u cjelini".

Kao njen propust spominjala se i "manjkava optužnica" za ratni zločin nakon Oluje protiv tadašnjeg pomoćnika zapovjednika Stožera specijalne policije MUP-a Željka Sačića i bivšeg pripadnika policijske antiterorističke jedinice Lučko Franje Drlje. (Hina/M.G.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene