Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

USKOK PODIGAO OPTUŽNICU

Zločinačka mreža rumunjskih prevaranata u Hrvatskoj: Prali novac pomoću lažnih dokumenata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uskok je u ponedjeljak podigao optužnicu protiv petero Rumunja zbog pranja najmanje 190.000 eura i 141.000 kuna putem lažnih OIB-ova.

Prema Uskokovoj optužnici, 36-godišnji rumunjski državljanin od lipnja 2017. do studenog 2018. na području Rumunjske i Hrvatske povezao je 34-godišnjeg, 23-godišnjeg, 28-godišnjeg i 30-godišnjeg rumunjskog državljana radi skrivanja kriminalnog porijekla novca pribavljenog prijevarama doznačavanjem i daljnjim raspolaganjem tim novcem preko bankovnih računa otvorenih u Hrvatskoj na lažne identitete.

Pročitajte i ovo HNB izdaje kovanice povodom 150. obljetnice rođenja Ivane Brlić-Mažuranić 150. obljetnica rođenja U čast slavne spisateljice HNB izdaje posebne kovanice: Evo koliko treba izdvojiti za njihovu kupnju Vjeko Luetić, doktor za mito, optužen zbog primanja mita Inspektor s prstima u pekmezu Optužen doktor za mito: Pokloni mi rezane kamene ploče i sve će biti OK

Njih četvorica u Rumunjskoj su pribavila lažne isprave na temelju kojih su u ispostavama Porezne uprave u Hrvatskoj podnosili zahtjeve za izdavanjem potvrda o osobnim identifikacijskim brojevima. Potom su, uz lažne osobne isprave i pomoću njih ishođene OIB-ove, otvarali kunske i devizne račune u više banaka, koji su se koristili za prijevare na štetu desetak državljana raznih država.

Prema navodima Uskoka, riječ je o rumunjskim, estonskim, francuskim, poljskim, češkim i slovačkim osobnim iskaznicama.

Potom su, zajedno s prvookrivljenim 36-godišnjakom, zasad nepoznatim osobama u inozemstvu javljali brojeve računa kako bi ih koristili radi prijevara. Na taj je način na račune otvorene na temelju krivotvorene dokumentacije u više navrata uplaćeno ukupno najmanje 190.000 eura i 141.000 kuna. Okrivljenici su te iznose podizali u gotovini ili uplaćivali na druge račune.

Na prijedlog Uskoka, zagrebački Županijski sud protiv jednog od okrivljenika produljio je istražni zatvor, a protiv drugog ga je odredio. (Hina)


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene