Zgrada USKOK-a (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL)
Zgrada USKOK-a (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Uskok je u ponedjeljak podigao optužnicu protiv petero Rumunja zbog pranja najmanje 190.000 eura i 141.000 kuna putem lažnih OIB-ova.


Prema Uskokovoj optužnici, 36-godišnji rumunjski državljanin od lipnja 2017. do studenog 2018. na području Rumunjske i Hrvatske povezao je 34-godišnjeg, 23-godišnjeg, 28-godišnjeg i 30-godišnjeg rumunjskog državljana radi skrivanja kriminalnog porijekla novca pribavljenog prijevarama doznačavanjem i daljnjim raspolaganjem tim novcem preko bankovnih računa otvorenih u Hrvatskoj na lažne identitete.

Vezani članci Željko Dolački (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Obrana Dolačkog Vrhovnom sudu: "Nigdje u svijetu u predmetima u kojima je optužen policajac, dokaze ne prikuplja i analizira netko iz policije" Terasa kafića, ilustracija Prijetio svjedoku u slučaju protiv svog sina: Unosio mu se u lice, gurao ga i prijetio smrću

Njih četvorica u Rumunjskoj su pribavila lažne isprave na temelju kojih su u ispostavama Porezne uprave u Hrvatskoj podnosili zahtjeve za izdavanjem potvrda o osobnim identifikacijskim brojevima. Potom su, uz lažne osobne isprave i pomoću njih ishođene OIB-ove, otvarali kunske i devizne račune u više banaka, koji su se koristili za prijevare na štetu desetak državljana raznih država.

Prema navodima Uskoka, riječ je o rumunjskim, estonskim, francuskim, poljskim, češkim i slovačkim osobnim iskaznicama.

Potom su, zajedno s prvookrivljenim 36-godišnjakom, zasad nepoznatim osobama u inozemstvu javljali brojeve računa kako bi ih koristili radi prijevara. Na taj je način na račune otvorene na temelju krivotvorene dokumentacije u više navrata uplaćeno ukupno najmanje 190.000 eura i 141.000 kuna. Okrivljenici su te iznose podizali u gotovini ili uplaćivali na druge račune.

Na prijedlog Uskoka, zagrebački Županijski sud protiv jednog od okrivljenika produljio je istražni zatvor, a protiv drugog ga je odredio. (Hina)