USKOK je pokrenuo istragu protiv načelnika Općine Čeminac Zlatka Pinjuha, njegovih sinova (1992. i 1990. godište) i predsjednika Općinskog vijeća Marija Kralja zbog sumnje da su zlouporabili položaj i ovlasti te poticali na zlouporabu položaja i ovlasti.

Galerija Zlatko Pinjuh, načelnik općine Čeminac (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Zlatko Pinjuh, načelnik općine Čeminac (Foto: Dnevnik.hr) - 2 +0 Zlatko Pinjuh (Foto: Dnevnik.hr)

USKOK je pokrenuo istragu protiv HDZ-ova načelnika Općine Čeminac Zlatka Pinjuha, njegovih sinova (1992. i 1990. godište) i predsjednika Općinskog vijeća Marija Kralja zbog sumnje da su zlouporabili položaj i ovlasti te poticali na zlouporabu položaja i ovlasti.

Vezani članci Ilustracija Uskok pokrenuo istragu: Krijumčarili 214 migranata iz BiH u Hrvatsku, uzimali i do 500 eura po osobi Zlatko Pinjuh, načelnik općine Čeminac (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Lokalni HDZ pokrenuo postupak za isključivanjem Zlatka Pinjuha iz stranke, raspuštena općinska organizacija

Sumnjaju da je Pinjuh prema dogovoru sa sinovima i na traženje Kralja kao predsjednika Općinskog vijeća, navedenim okrivljenicima omogućio da se nepripadno materijalno okoriste na teret proračuna Općine Čeminac.

Tako su tata i sinovi Pinjuh, nakon što je Općinsko vijeće Općine Čeminac 27. veljače 2017. donijelo Odluku o subvencioniranje stambenih kredita za stanovnike Općine, "poduzeli više radnji" kako bi sinovi dobili povlaštene kredite, iako za to nije bilo zakonske osnove.

Načelnik je potom 30. svibnja 2017. u ime Općine sklopio ugovor o subvencioniranju stambenog kredita s jednim sinom u iznosu od 1000 kuna mjesečno za stan u Osijeku, a 8. rujna 2017. sklopio je ugovor s drugim sinom u iznosu od 1000 kuna mjesečn, također za stan u Osijeku. Sinovi Pinjuh tako su na štetu Općine pribavili najmanje 46.000 kuna nepripadne imovinske koristi.

Stariji sin Pinjuh iz općinske blagajne platio je i popravak privatnog automobila te je koristio i službenu kreditnu karticu Općine za kupnju robe za vlastite potrebe.

Zlatko Pinjuh mlađem je sinu iz proračuna Općine sufinancirao i troškove prijevoza iako nije ispunjavao uvjete za sufinanciranje troškova prijevoza učenika i studenata.

Osim toga, Pinjuh je Kralju, na njegovo traženje, odobrio isplatu potpore mladim obiteljima suprotno Odluci Općine i Pravilnika o dodjeli potpore mladim obiteljima.

Općinu Čeminac oštetili za sveukupno najmanje 63.390 kuna.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju