Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zbog plinova nastalih tijekom vrenja mošta u Dugopolju je smrtno stradao 70-godišnji muškarac, doznaje se danas od splitske policije.


Policija navodi da su stradali 70-godišnji muškarac i 66-godišnja žena u nedjeljno oko 11 sati miješali mošt u svojoj konobi te je tijekom isparavanja oboma pozlilo.

Vezani članci Splitska riva SDP objavio kandidata za gradonačelnika Splita, on odmah poručio: ''Vrijeme je da ponovno krene, raste i cvita'' Most u Splitu Facebook grupa upozorava na opasan most u Splitu: "Sanirajte ga prije nego nekome što padne na glavu"

Muškarac je umro na mjestu nesreće, dok je žena vozilom Hitne medicinske pomoći prevezena u splitsku bolnicu gdje je zadržana na liječenju.

Vezano za sezonu branja grožđa i spremanja mošta u vinske podrume Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je nedavno na svojim internetskim stranicama preventivno upozorenje zbog mogućnosti trovanja ugljičnim dioksidom u vinskim podrumima za vrijeme vrenja mošta.

Mračna strana berbe grožda: Pazite se trovanja ugljičnim dioksidom

Policija podsjeća da se u procesu alkoholnog vrenja mošta razvija i ugljični dioksid (CO2), koji je teži od zraka i nakuplja se u donjim dijelovima slabije ventiliranih podruma.

Ovisno o površini podruma, istiskuje zrak u gornje slojeve tako da kisik neophodan za disanje, postaje nedostupan. U slučaju da u podrumu ima mnogo ugljičnog dioksida, zbog pomanjkanja kisika može doći do gubitka svijesti i smrti.

Policija podsjeća da podrume treba prozračivati te se ne preporuča samostalan ulazak u vinski podrum.

Prisutnost ugljičnog dioksida u podrumu može se utvrditi paljenjem svijeće, a ugasi li se ona odmah znak je da u podrumu ima više ugljičnog dioksida te je podrum potrebno prozračiti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook