Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Policija upozorava

Mračna strana berbe grožda: Pazite se trovanja ugljičnim dioksidom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sezona branja grožđa i spremanja mošta na vrhuncu je pa je policija danas preventivno upozorila na opasnost od trovanja ugljičnim dioksidom koja prijeti u vinskim podrumima u vrijeme vrenja mošta.

Alkoholno vrenje je proces u kojem se biokemijskim procesima u metabolizmu kvasca razgrađuje šećer i pretvara u alkohol i ugljični dioksid (CO2) - plin teži od zraka, koji se nakuplja u donjim dijelovima slabije prozračivanih podruma. Ovisno o površini podruma, istiskuje zrak u gornje slojeve pa kisik prijeko potreban za disanje postaje nedostupan.

Ako se u podrumu nakupi mnogo ugljičnog dioksida, pomanjkanje kisika može uzrokovati gubitak svijesti i smrt, upozorava policija te podsjeća da je podrume potrebno prozračivati i da se ne preporuča samostalan ulazak u vinski podrum.

Postojanje ugljičnog dioksida u podrumu može se otkriti paljenjem svijeće, a ugasi li se ona odmah, znak je da u podrumu ima više ugljičnog dioksida, pa ga je potrebno prozračiti.

Policija upozorava i da osobe koje su popile veće količine alkohola također ne bi smjele ulaziti u podrum, jer im je bitno smanjena sposobnost rasuđivanja pa ne prepoznaju opasnost kojoj se izlažu. (Hina)

 

Pročitajte i ovo Hrvatski sabor i Europski parlament izbori 9. lipnja Ovo je goruće pitanje Europske Unije, a hrvatski kandidati za europski parlament slažu se oko jednog pitanja Europski izbori - 2 Drugačija mišljenja Ovo je jedna je od gorućih tema u Europskoj uniji: Pogledajte što na nju kažu hrvatski političari

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene