Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

S povijesnog stupa za gradsku zastavu, stendardca na Trgu riječke rezolucije u Rijeci danas je skinuta talijanska zastava koju je postavila zasad nepoznata osoba ili više njih, potvrdila je Policijska uprava primorsko-goranska.


Na toj zastavi je talijanskim jezikom napisan tekst koji završava rečenicom 'Mi u Istri i Rijeci i Dalmaciji ćemo se vratiti'. Uz stendardac su pronađeni i leci na kojima s jedne strane stoji tekst na talijanskom 'Živjela talijanska Rijeka - Živjeli arditi' a s druge strane '1919-2009'. Zastavu su skinuli i letke uklonili komunalni redari po dojavi građanina, a policija traga za počiniteljima. Saborski zastupnik talijanske manjine Furio Radin je osudio ovaj čin zahtijevajući da policija što hitnije pronađe počinitelja. Radin je ocijenio da je očito riječ o provokaciji i pokušaju destabilizacije inače dobrih odnosa Italije i Hrvatske i to, kako je rekao, u osjetljivom trenutku kad se Hrvatskoj otvaraju vrata Europe.

Godišnjica D'Anunnzijeva okupiranja Rijeke

Vezani članci Hrvatska zastava Britanac (20) došao kod nas na odmor pa u Vukovaru zapalio hrvatsku zastavu Lapsus boja Ups! Europski parlament poželio Hrvatskoj sreću protiv Engleske, no zbog nezgode koja im se potkrala ubrzo maknuli status

'Tko je to učinio, ne želi dobro ni Italiji ni Hrvatskoj', ustvrdio je Radin. Tekst na zastavi može podsjećati na retoriku razdoblja neposredno pred nastanak fašizma i moguće ga je dovesti u vezu s nekim skupinama iz tog razdoblja, rekao je. Činjenica da se ovo dogodilo u dane godišnjice D'Anunnzijeva okupiranja Rijeke može upućivati na vezu ovog čina i tih događaja pred 90 godina, naveo je Radin. Gabriele D'Annunzio je s naoružanom skupinom legionara, zvanih arditi, zauzeo Rijeku 12. rujna 1919. godine i vladao nešto dulje od godinu dana. Povjesničari su u njegovom pohodu i načinu vladanja Rijekom prepoznali elemente talijanskog fašizma koji je kao pokret uspostavljen nekoliko godina poslije. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju