Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Uhićen zbog burzovne prevare od 6,5 milijuna dolara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska policija 1. rujna je na graničnom prijelazu Principovac kraj Iloka uhitila Alexandera Dzesetsa, kanadskog državljanina rođenog 1974. godine u Kijevu, koji je s još deset Amerikanaca prevario oko 230 osoba diljem SAD-a, i to za više od 6,5 milijuna dolara.

Nakon što ga je policija legitimirala, ustanovljeno je da je za muškarcem raspisana tjeralica. Odmah je bio ispitan i za nekoliko bi dana trebao biti izručen SAD-u, piše Jutarnji list.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prevaren u Puli 80-godišnjak očekivao nasljedstvo od dalekog rođaka, pa ostao bez više desetaka tisuća eura Ilustracija žene koja je otkupila bezvrijednu narukvicu Policija traga za muškarcem Je li moguće da netko na ovo nasjedne? Pogledajte što je učinila lakovjerna žena

Sedmoricu njegovih kompanjona američka policija je u akciji FBI-a uhitila u njihovim domovima u petak ujutro, a za trojicom se još traga.

FBI je dulje vrijeme provodio istragu protiv organizirane grupe prevaranata (uglavnom su to Amerikanci ruskog podrijetla) koji su se predstavljali kao potpredsjednici međunarodne kompanije za ulaganja s Wall Streeta. 

Žrtve su birali uglavnom među starijim građanima koje bi dnevno nazivali telefonom i, primjenjujući agresivni marketinški pristup, naveli bi ih da svoju ušteđevinu povjere njima, odnosno njihovoj firmi “Holston, Young, Parker & Associates” koja je bila registrirana na adresi na Manhattanu.

Tvrdili su da imaju urede u Londonu, Zürichu i Tokiju te da će dobro uložiti njihov novac i priskrbiti im zaradu.

Žrtvama koje su im nerijetko povjerile i svu svoju ušteđevinu slali su dvomjesečne izvatke u kojima su lažno prikazivali da dobit od njihova ulaganja raste. Za to vrijeme, kako stoji u optužnici koja je protiv njih podignuta pred sudom u New Yorku, novac koji su im žrtve povjerile prosljeđivali su na svoje bankovne račune u Rusiji i na Cipru. 

Priču sa žrtvama završili bi tako da im nakon nekog vremena pošalju završni izvještaj u kojem bi naveli da su izgubili 90 posto svog uloga, a onda bi nestali.

Jedanaestorica koju je FBI razotkrio ovim se prevarama bavila tijekom 2002 i 2003. godine. Za prevare zbog kojih su optuženi prijete im zatvorske kazne od po 20 godina, te još po 5 godina zatvora zbog udruživanja.

Prema riječima načelnika Uprave kriminalističke policije u Ravnateljstvu policije, Darka Dundovića, FBI je hrvatsku policiju prije nekoliko mjeseci upoznao s istragom te naveo kako postoji mogućnost da se Alexander Dzedzets pojavi u Hrvatskoj na proputovanju prema Srbiji ili Crnoj Gori.

Čim je dobila tu informaciju, naša je policija provjerila je li Dzedzets ulazio u Hrvatsku, odnosno je li se igdje pojavio, no nije bilo nikakvog traga. No, kako je FBI za njim raspisao tjeralicu, potraga je bila na snazi.

- Na kraju se, kao što je FBI i pretpostavljao, 1. rujna pojavio na graničnom prijelazu kod Iloka u pokušaju da izađe iz Hrvatske - rekao nam je Dundović. Dzedzetes je bio suvozač u vozilu novosadskih registarskih oznaka, a suputnik mu je bio državljanin Srbije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene