Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stipe Križanac, vođa kriminalne skupine čiji su pripadnici prevarili veliki broj umirovljenika u Hrvatskoj, uhićen je na području Bosne i Hercegovine, potvrdila je Hini Mirna Miljanović, glasnogovornica Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske.


"Križanac je uhićen u ponedjeljak navečer u Banjoj Luci na temelju dojave koju smo dobili od hrvatske policije", kazala je Miljanović dodajući kako će sada biti proveden zakonom propisani postupak s obzirom da Hrvatska traži izručenje ovog 38-ogodišnjaka.

Vezani članci Policija, ilustracija Naoružani razbojnik opljačkao trgovinu na zagrebačkoj Trešnjevci, policija ga traži Muškarac u lisičinama (Foto: AFP) Mađar (23) izručen Hrvatskoj zbog silovanja na Rabu 2018. godine, prebačen u zatvor u Rijeci

To u pravilu znači kako će on biti predan Sudu BiH koji odlučuje o tome jesu li ispunjeni uvjeti za izručenje. U Križančevu slučaju zapreka izručenju moglo bi biti njegovo bosanskohercegovačko državljanstvo.

Križanac je poznat kao vođa tzv. "Biljanske grupe", čiji su pripadnici varali umirovljenike u Hrvatskoj.

Lažno se predstavljajući kao policijski inspektori ili službenici banke, uzimali su od umirovljenika bankovne kartice i PIN-ove uz objašnjenje kao im je netko ukrao podatke te su potom s računa podizali novac.

Križanca hrvatsko pravosuđe tereti za najmanje sedamnast kaznenih djela. (Hina)