Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Policija je uhitila dvojicu muškaraca osumnjičenih da su prije deset dana na utakmici Hajduk-Hrvatski dragovoljac na Poljudu pod šetnicu sjeverne tribine bacili tri improvizirane eksplozivne naprave.


Neslužbeno se doznaje kako su uhićeni 38-godišnjak iz Benkovca i 22-godišnjak iz Stankovaca. Prvi osumnjičenik već je poznat policiji po nekoliko kaznenih djela, a mlađi muškarac, kod kojega je pronađeno oružje i streljivo, dosad nije bio kazneno prijavljivan. Policiju, koja je ispitala više od 30 osoba iz Splitsko-dalmatinske županije i osam iz Zadarske, a poligrafski je testirala 15 osoba, do počinitelja je doveo DNK - trag pronađen na eksplozivu.

Vezani članci Automobilom se zabio u trgovački centar Meridijan - 3 Detalji drame u zagrebačkom trgovačkom centru: "Pozvao je tehničara iz ljekarne van, skinuo ga do pasa i udario ga. Kad je izašao mislili smo da ide po oružje" Napad na beskućnika Tinejdžeri se iživljavali na beskućniku u Podsusedu: "Bilo ih je sedam. Pokušao sam se obraniti, ali bilo ih je previše"

>> Zagreb: Torcida palicama napala dvojicu Rusa

Danas je policija izvijestila da je zadarska je policija u ponedjeljak u premetačini obiteljske kuće u kojoj živi 22-godišnji S.B. pronašla jednu ulaznicu za nogometnu utakmicu Hajduk-Hrvatski dragovoljac, jednu ulaznicu za utakmicu Hajduk-Zenit, automatsku pušku promjera 7,62 milimetra, lovačku pušku IŽ promjera 16 milimetara, zatvarač za pušku M-48, zatvarač i udarnu iglu za poluautomatsku pušku, 50 komada streljiva za lovačku pušku, 25 metara sporogorećega štapina te 1523 komada streljiva vojnog podrijetla.

Naprave su mogle i ubiti nekoga

Marijan Čelić iz Odjela protueksplozijske zaštite splitske policije potvrdio je novinarima kako je riječ o opasnoj napravi, točnije protupješačkoj mini, tzv. pašteti, koja je mogla nekoga i usmrtiti, a ne samo oštetiti izloge prodavaonica i poslovnih prostorija ispod stadiona na Poljudu.

Osumnjičenici su 30. listopada na stadion unijeli tri eksplozivne naprave, tzv. paštete, od kojih su dvije eksplodirale, a treća nije. Srećom, počinjena je samo šteta, a nije nitko ranjen iako je u tom trenutku u blizini eksplozije bilo više navijača Hajduka.

Načelnik splitsko-dalmatinske Policijske uprave Josip Bukvić zahvalio je građanima i navijačima na suradnji u traganju za počiniteljem, ističući kako uhićene osobe ne dovode u vezu s navijačkom skupinom Torcidom, nego ih tretiraju kao osobe koje češće odlaze na utakmice na kojima igra Hajduk. Također je pozvao građane da predaju oružje i streljivo koje drže kod kuće. (Hina)