Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Biskup ga razriješio dužnosti

Svećenik u Banićima ubio lokalnog političara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija je na ulazu u župnu kuću pronašla mrtvo tijelo 49-godišnjaka.

'Policija je oko 1:45 sati dobila dojavu da netko lupa i viče na ulazu u župnu kuću u Banićima, u Dubrovačkom primorju. Policijski službenici su po dolasku na mjesto događaja, u hodniku župne kuće, zatekli mrtvo tijelo 49-godišnjeg mještanina s vidljivim tjelesnim ozljedama, dok se u njegovoj neposrednoj blizini nalazio 43-godišnjak', potvrdila je za Dnevnik.hr glasnogovornica PU dubrovačko-neretvanske Marija Gjenero.

Pročitajte i ovo Policija, ilustracija Policija sve istražuje Brutalan zločin u susjedstvu: Muškarac ubio suprugu sjekirom, tijelo pronašla kći Osumnjičeni za ubojstvo žene u Blatu priveden na sud FOTO Ovo je muškarac koji je prerezao vrat ženi kod savskog nasipa: Skrivao je lice, ima ozlijeđenu ruku

>> Pucnjava usred bijela dana: Ubijena dvojica mladića i djevojka

Gjenero je dodala da je 43-godišnjak uhićen te se nalazi na kriminalističkoj obradi. Neslužbeno doznajemo da je uhićen župnik Ivan Sinanović, a žrtva je 49-godišnji Marko Kraljević, predsjednik Mjesnog odbora. Lokalni mediji javljaju da su župnik i Kraljević često bili u sukobu.

Svećenik i ubijeni političar duže vremena su bili u svađi, zbog proširenja zemljišta za lokalno groblje.

Uhićeni svećenik nalazi se pritvorskom policijskoj jedinici, od kuda će ga se, po nalogu državnog odvjetništva, odvesti pred suca istrage, koji će odlučiti hoće li biti zadržan u zatvoru. Ipak, tamo sigurno neće stići prije sutra. Koliku kaznu bi mogao dobiti teško je reći, jer će sudac morati uzeti u obzir niz okolnosti; ubijeni političar je u gluho doba noći stigao pred župni dvor, gdje je svađa i tuča i izbila, tako da je moguće da se radi i o samoobrani.

S druge strane, svećeniku je prije nekoliko godina dijagnosticiran PTSP, bio je dugogodišnji sudionik Domovinskog rata, te će se i to uzimati kao okolnost u rješavanju cijelog slučaja. Ipak, za ovakvo djelo svećeniku prijeti kazna od 5 do 15 godina zatvora.

Dubrovački biskup razriješio župnika dužnosti

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u ime Dubrovačke biskupije izrazio je duboko žaljenje zbog tragičnog događaja koji se tijekom protekle noći dogodio u Župi Banići, te izrazio sućut obitelji ubijenog Marka Kraljevića.

'Bogu upućujem svoje molitve za pokojnika, ali i za osumnjičenog župnika don Ivicu Sinanovića kojeg sam trajno razriješio službe župnog upravitelja Župe Banići i Lisac, te mu do daljnjega, u skladu s Kanonskim propisima zabranio obavljati sve čine svećeničkog reda', navodi u priopćenju biskup Uzinić. Pozvao je sve svećenike, redovnike i redovnice i vjernike Dubrovačke biskupije da mu se pridruže u toj molitvi, jer, kako kaže, ujedinjeni u molitvi lakše ćemo prebroditi ove teške i bolne trenutke u našoj mjesnoj crkvi.

'Istovremeno izražavam iskrenu nadu da će nadležne državne institucije učiniti sve što je u njihovoj moći da bi utvrdili što se doista dogodilo i u skladu s tim poduzeti odgovarajuće mjere predviđene civilnim zakonom', navodi u priopćenju biskup, izrazivši obitelji pokojnika predsjednika Mjesnog odbora Banići Marka Kraljevića kao i cijeloj župnoj zajednici Župe Banići svoju sućut i blizinu.

Liječio se od PTSP-a

Kako je ranije Sinanović izjavio za Slobodnu Dalmaciju obišao je ratišta po Gorskom kotaru, Kordunu, Lici, Plitvicama, no nije tražio nikakva odličja i priznanja. 'Samo sam se zavjetovao da ću, ako ostanem živ, postati svećenik', rekao je Sinanović koji je teologiju završio u Lubljani. Ispričao je kako se tamo brinuo za 400 beskućnika koje je šišao.

Sinanović je obolio od PTSP-a od kojeg se liječio godinu dana u Zagrebu. 'Šetam se sa psima, bavim se sportom, obavljam svećeničke dužnosti. Znate, nikad me nisu više psovali nego kad sam postao svećenik', rekao je za Slobodnu, a spomenuo je i svoju ljubav prema motorima.

'Oduvijek sam volio motore, ali nisam ih mogao sebi priuštiti. Prije tri godine sam kupio polovnu Hondu Shadow i član sam biker kluba iz Konavala', rekao je župnik i istaknuo najveću prednost motora - vjetar u kosi. 'Zato i imam dugu kosu', rekao je. Osim duge kose i motora, župnik se može 'pohvaliti' i naušnicom i tetovažama - Krista, Svetog Benedikta i sokola koji se bori sa zmijom. 'Ja sam više kao Robin Hood', opisao se Sinanović.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene