Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Potvrđeno: Slovenca je napala velika bijela psina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Analiza fragmenata dvaju zuba morskog psa, pronađenih u tkivu noge napadnutog Slovenca Damjana Peseka, pokazala je da se radi o velikoj bijeloj psini.

Ovo je treći puta u 34 godine da je na hrvatskom dijelu Jadrana zabilježena posjeta velike bijele psine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Potvrđen identitet Otkriva li snimka iz dubine što se dogodilo nestalom roniocu? Slika nije dostupna Potvrdila i obitelj Supruga nestalog ronioca potvrdila: 'To su stvari moga muža'

Pesek je, kako nam je rekao dr. sc. Alen Soldo iz Centra za studije mora sa Sveučilišta u Splitu, koji je potvrdio da se radi o najopasnijem morskom predatoru, imao peh.

'Imao je nesreću da ga napadne baš ta vrsta, koju inače rijetko imamo priliku vidjeti u Jadranu. Ali, rekao bih i da je imao sreću u nesreći, kaže Soldo te naglašava da je nekada ta vrsta u Jadranu bila standardna.

>> Slovencu u tkivu našli dva zuba morskog psa

'No, danas uopće ne znamo postoji li ikakva mediteranska populacija. Zadnji posjet zabilježen je 2003., a prije toga 1974. godine. Rekao bih da ih se može naći maksimalno 100-tinjak na području cijelog Mediterana jer velika bijela psina je danas rijetkost, ugrožena vrsta'.

Prema fragmentima zuba Soldo procjenjuje da se ne radi o nemani od pet metara, nego o manjem, ali svejedno impresivnom primjerku od otprilike 3 i pol metra.

'Gospodin je imao nesreću da je psina osjetila krv ulovljene ribe i to ju je privuklo. More je na tom području dosta prozirno pa ga nije moglo zamijeniti za hranu, no moralo je provjeriti o ćemu se radi (psinu krv privlači odmah i to na velikim udaljenostima, op. a.). No, psina čim zagrize i shvati da se ne radi o njezinoj standardnoj hrani, obično pušta. Zato većina smrtnih posljedica napada velike bijele psine nastupa zbog iskrvarenja, kaže Soldo te objašnjava da će se psina zadržati u našim vodama ovisno o količini hrane.

Što se tiče sigurnosti, Soldo smatra da je mogućnost da ćete naletjeti baš na takvu neman, s obzirom na njezino rijetko pojavljivanje u našim vodama, mala.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene