Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iznošenjem obrana danas je na Županijskom sudu u Splitu nastavljeno suđenje fra Šimi Nimcu i bankarici Jasmini Bilonić zbog nestanka 9.8 milijuna kuna od prodaje crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi, a presuda bi trebala biti objavljena u petak.


Zamjenica županijskog državnog odvjetnika Rene Laura je od predsjednika sudskog vijeća Slavka Lozine zatražila da se obojicu optuženih proglasi krivima te da im se izrekne zatvorska kazna. Braniteljica fra Šime Nimca, zagrebačka odvjetnica Nela Pedišić u svojim je završnim riječima kazala kako joj je žao što na sudu nije saslušan splitsko makarski nadbiskup Marin Barišić koji je dao izjavu da nije bio suglasan za prodaju crkvenog zemljišta.

Vezani članci Slučaj fra Šime Nimca i Jasmine Bilonić - 5 Vrhovni sud poništio presudu fra Šimi Nimcu i bankarici Jasmini Bilonić, čeka ih novo suđenje Slika nije dostupna Fra Šime za sve okrivio bankaricu: Pokušala me prevariti

'Iz toga se da zaključiti da su se crkvene nekretnine i inače prodavale bez odobrenja. U ovom slučaju svi su znali za prodaju ovog zemljišta od župljana do crkve. Jedino je fra Šime Nimac postupao potpuno transparentno prilikom prodaje te zemlje', kazala je fratrova odvjetnica.

Dodala je da je fra Šime povjerovao Jasmini Bilonić jer je vidio na koji način u Splitskoj banci rade s klijentima. 'Čak bi joj i ja povjerovala', rekla je Pedišić dodavši kako njen branjenik nije imao izravnu namjeru počiniti kazneno djelo te je zatražila da ga se oslobodi.

Bankarica Bilonić: Ja sam fra Šimi samo radila uslugu

Splitski odvjetnik Joško Čeh koji brani drugooptuženu bankaricu kazao je da fra Šime Nimac, čak i da je imao ovlaštenje za prodaju crkvenog zemljišta, nije imao odobrenje da s njim trguje, prediže novac i njime raspolaže.

Optužnica Županijskog državnog odvjetništva Nimca tereti da je bez znanja i pisanog odobrenja Nadbiskupijskog ordinarijata Splitsko-makarske nadbiskupije sklopio ugovor o kupoprodaji gotovo 40.000 metara četvornih u Baškoj Vodi za 1,3 milijuna eura.

Tužiteljstvo tvrdi i da je nakon uplate od 9.8 milijuna kuna na račun župe, Jasmina Bilonić fratra nagovorila da novac prebaci na svoj osobni račun što je i napravio temeljem tri naloga za isplatu pa su dio novca potrošili na kupnju vrijednih pokretnina i nekretnina, navodi se dalje u optužnici.

Fra Nimac i Jasna Bilonić su od novca navodno kupili jahtu, luksuzni automobil i naposljetku zatvorili stara dugovanja prema bankama. Naknadno je na računu bankarice pronađeno 2,3 milijuna kuna, a još se ne zna gdje je skriven ostatak novca.

Presuda bi trebala biti objavljena u petak u 14 sati. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook