Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stravično iživljavanje nad tijelom mrtvaca u Osijeku šokiralo je Hrvatsku. Dvojica mladića i djevojka pronašli su prošli tjedan na obali Drave kod Aljmaša truplo muškarca koji je počinio samoubojstvo. No, njihova reakcija će ih, čini se, stajati kaznene prijave.


Prije nego su obavijestili policiju o pronalasku trupla, mladići su mobitelom snimali svoj kontakt s mrtvim tijelom, uz smijeh i neukusne komentare. 

Vezani članci Očevid na obali Kupe (Foto: Arhiva/Nikola Cutuk/PIXSELL) Iz Kupe izvučeno truplo muškarca, istražuje se je li stradali ilegalni migrant Slika nije dostupna U Vrbi kod Solina pronađeno truplo za sada nepoznate osobe

Snimka je osvanula na internetu. Zbog obzira prema obitelji pokojnika i cjelokupne javnosti, Nova TV neće objaviti njezin cjelokupan sadržaj.

>> Stravičan video: Divljali nad truplom pronađenim u Dravi

Pronalazak trupla na dravskoj obali mladićima i djevojci bio je povod za zabavu. Smijeh, uvredljive komentare te izrugivanje mrtvoga tijela, snimali su mobitelom. Nakon što su se "nasnimali" uz neukusne šale, mladići i djevojka obavijestili su policiju da su pronašli mrtvog muškarca. Snimka je osvanula na internetu i dopala policiji u ruke. 

- Identificirali smo mladiće, obavljamo s njima razgovore i nakon svih radnji o svemu ćemo obavijestiti Državno odvjetništvo, kaže glasnogovornica PU osječko-baranjske Edita Roterbauer.

Privedena je i osoba koja je snimku objavila. Svi su u dvadesetim godinama života. Jedan od njih je konobar u obližnjem selu.

Ovaj slučaj je presedan u Hrvatskoj. Do sada se nije dogodilo ništa slično pa su u Državnom odvjetništvu teško okvalificirali slučaj. Zakon je pomno 'pročešljan', a počinitelji će kazneno odgovarati. 

- Prema za sada dostupnim informacijama smatramo da se radi o kaznenom djelu povrede mira pokojnika, rekla nam je zamjenica općinskog državnog odvjetnika Ivana Kolesarić.

Glasnogovornica osječko-baranjske Policijske uprave Edita Roterbauer, pak, izjavila je kako policija i Državno odvjetništvo u Osijeku još uvijek istražuju ima li elemenata kaznenog djela povrede mira pokojnika u postupku.
 
Stručnih knjiga su se dohvatili i psihijatri.

- Ovaj prikaz, kako je predstavljen, govori da se radi o osobama čije motive treba istražiti, treba vidjeti što ih je motiviralo, koji je to poremećaj kod njih da učine tako nešto. Ako isključimo motive kao što su mržnja ili osveta, onda sigurno možemo uzeti u obzir i nekrofilski, odnosno erotsku dimenziju slučaja, rekao nam je psihijatar dr. Nikola Mandić 

Pokojnik je, inače, muškarac koji je sam sebi presudio hicem u glavu prije nekoliko dana. Truplo je danima plutalo,dok ga mladići nisu pronašli. 

- Ovdje nema ni razuma ni moralnog izbora postupka. Nema ni jednog spektra emocija za čovjeka i suosjećanja s rodbinom pokojnika, dodaje dr. Mandić.

Mladići nisu zadržani u pritvoru. Zakon im je propisao novčanu kaznu ili kaznu zatvora do jedne godine.

Glasnogovornica je izjavila kako je otac mladića koji je snimao zvao nekoliko novinara i rekao da je njegov sin zapravo pomagao, to jest "spašavao pokojnika". 

- Zaista ne znam kako su mogli spasiti pokojnika, dodala je, ističući kako se na snimkama jasno vidi da mladić koji prevrće truplo nije mokar od vode.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju