Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Likvidacija zarobljenika

Trojica pripadnika 'Puma': Strijeljanje je naredio Korade!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trojica bivših pripadnika 7. gardijske brigade Puma su na zagrebačkome Županijskom sudu posvjedočili da je strijeljanje zarobljenih srpskih vojnika u akciji 'Maestral' 1995. naredio zapovjednik brigade general Ivan Korade.

Pripadnik topničke bitnice Mario Čuvalo prisjetio se i da je Korade nazvao njegova zapovjednika i rekao da po zarobljenike dođu vojnici koji se žele osvetiti za pogibiju časnika Ivana Tota, zarobljenoga i ubijenog tijekom akcije u izviđanju terena. 'Ja sam se javio, no zapovjednik je rekao da moram ostati na položaju', rekao je Čuvalo, dodajući da je, pošto su zarobljenici izvedeni iz kamiona, čuo pucnjavu, ali ne zna tko ih je ubio.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Koradea opisao kao bahatu osobu' Suborci 'Puma' ne znaju ništa o zločinima Slika nije dostupna Ratni zločini 'Pume' svjedoče: Strijeljanje zarobljenika je naredio Korade!

>> 'Pume' na sudu: Korade je bio spreman pucati i na svog vojnika



Čuvalo je ostao pri iskazu iz istrage da je bilo ružno gledati kako je desetak hrvatskih vojnika, među kojima i trećeoptuženi Antun Novačić, tuklo dovedene zarobljenike. Poslije je na straži vidio trupla dvojice zarobljenika pogođenih hicima u prsa, ruke i noge. Po njih je poslije došao kamion i odvezao ih, rekao je Čuvlo, dodajući kako ne zna gdje su na kraju završili.

Okrenuo glavu kad se pucalo

Milan Čekada, koji je u akciji 'Maestral' bio u operativnom odsjeku 7. gardijske brigade, rekao je da je Korade nakon zapovijedi da se zarobljenici ispitaju i ubiju tražio da strijeljanju budu nazočni svi vojnici koji su se našli u sjedištu zapovjedništva. No, Čekada tvrdi kako nije vidio tko je pucao jer je, nakon naredbe da se ubije zarobljenik koji je prvi izveden u dvorište, okrenuo glavu. 'Pri kraju dana nije više bilo niti jednog zarobljenika pa sam zaključio da su odvedeni', dodao je Čekada.

Pomoćnik zapovjednika za logistiku Vladimir Bačani rekao je kako je od Koradea čuo da su zarobljenici ubijeni jer su htjeli pobjeći. Za strijeljanje zarobljenika po Koradeovoj zapovijedi u blizini Glamoča u Bosni i Hercegovini tužiteljstvo uz Novačića tereti Emila Črnčeca, bivšeg zamjenika načelnika Operativne uprave Glavnog stožera HV-a, Tihomira Šavorića, koji je nakon rata izabran za gradskog vijećnika u Ivancu, Roberta Precehtjera, Nenada Jurinca, Gorana Gaća i Roberta Bevaka. (Hina)



 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene