Na vojnom poligonu Gašinci pored Đakova danas je prilikom obuke poginuo 21-godišnji dragovoljni ročnik Marko Zalović iz okolice Našica.


Na vojnom poligonu Gašinci kod Đakova danas nešto prije podneva dogodila se tragedija.

Vezani članci Droga - 1 Afera koju je otkrio Dnevnik Nove TV dobila je nastavak, ali nitko ne nudi odgovor na bitno pitanje - kako je droga završila u rukama vojnika? Provjereno: Dražen Slavica, tragedija na Kornatima - 3 Dražen Slavica nakon 14 godina progovorio o kobnom danu na Kornatima: ''Sjeo sam među kolege i 15 minuta plakao. To mi je najteži trenutak u životu''

Kako je potvrđeno u Ministarstvu obrane, tijekom obuke 11. naraštaja dragovoljnih ročnika u 11:49 sati smrtno je stradao dragovoljni ročnik Marko Zalović, rođen 1992. godine, iz okolice Našica.

MORH je naknadno u priopćenju pojasnio da je do smrtnog stradavanja došlo prilikom povratka dvaju tenkova tipa M-84 s provedbe planiranih aktivnosti specijalističke vojne obuke (SVO) vojnika specijalnosti 12A (oklopna specijalnost) na automatskom tenkovskom strelištu (ATS) vojnog poligona Gašinci.

'Tenk je pod nerazjašnjenim okolnostima skrenuo s prometnice'

'Prema trenutnim saznanjima, pod nerazjašnjenim okolnostima došlo je do skretanja tenka M-84 s prometnice, pri čemu je smrtno stradao vojnik na dragovoljnom služenju vojnog roka (DSVR) u Središtu za temeljnu obuku Požega Marko Zalović, rođen 28. veljače 1992. godine u Našicama.

Ročnik Marko Zalović u tome trenutku provodio je zadaće u sklopu taktičko terenske obuke koja se provodi na vojnom poligonu Gašinci od 24. srpnja do 29. kolovoza 2013. godine', piše u MORH-ovom priopćenju.

U tenku M-84 nalazili su se pripadnici Pješačke pukovnije Zapovjedništva za obuku i doktrinu 'Fran Krsto Frankopan' Hrvatske kopnene vojske. U tijeku je očevid nezgode koji provode pripadnici Pukovnije Vojne policije u suradnji s Državnim odvjetništvom.

Ročnik nešto više od mjesec dana

Kako je za Dnevnik Nove TV rekao general-bojnik Dragutin Repinc, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, mladić je smrtno stradao na mjestu u kanalu pored ceste. Na njega je naletio prvi tenk u koloni, koji je nekontrolirano skrenuo.

'Ukoliko se utvrdi da je na bilo koji način došlo do propusta u vojnoj organizaciji i do kršenja mjera sigurnosti u radu, protiv svih odgovornih bit će poduzete odgovarajuće mjere', naglasio je.

Stradali mladić, inače, dragovoljni je ročnik od početka srpnja. 

Formirano posebno povjerenstvo

MORH je ranije izvijestio da je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga formirao povjerenstvo za utvrđivanje svih činjenica i okolnosti pod kojima je stradao dragovoljni ročnik.

Neslužbeno se doznaje da je mladića u još nerazjašnjenim okolnostima pregazio tenk.

Ministar Kotromanović izrazio sućut obitelji: Ovo je nenadoknadiv gubitak, svi smo uz vas

Ministar obrane Ante Kotromanović obitelji smrtno stradalog ročnika uputio je brzojav sućuti.

'S velikim žaljenjem primio sam vijest o nesretnom događaju u kojem je smrtno stradao Vaš sin. U ovom teškom trenutku želim Vam u svoje ime i ime svih djelatnika Ministarstva obrane i pripadnika Oružanih snaga RH izraziti najdublju sućut. Ovo je nenadoknadiv gubitak za sve nas, a najveći Vama, njegovoj obitelji', napisao je Kotromanović.

'Poštovana obitelji, iako znam da u ovom trenutku ne postoje riječi kojima bih mogao ublažiti Vašu bol, znajte da su uz Vas, u ovom teškom trenutku, svi pripadnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga i da dijelimo s Vama tugu zbog preranog odlaska našeg mladog pripadnika', piše u Kotromanovićevom brzojavu sućuti.

Izraze sućuti poslao je i predsjednik Josipović

Izraze sućuti obitelji poginulog mladića uputio je i predsjednik Republike te vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović.

'Izražavam najdublju sućut zbog pogibije Vašeg sina. Odabirom služenja dragovoljnog vojnog roka, svojim trudom i rezultatima iskazao je ljubav prema domovini, kao i odlučnost da brani slobodu, sigurnost i prava naših građana i naše zemlje', stoji u sućuti predsjednika Josipovića.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook