Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Afera Planinska'

Svjedočio Čobankovićev tajnik: Ministarstvo nije napravilo procjenu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja Luka Živanović posvjedočio je na suđenju Ivi Sanaderu u slučaju sporne kupoprodaje zgrade u Planinskoj, od koje je bivši premijer i predsjednik HDZ-a navodno dobio 17 milijuna kuna provizije, da je to ministarstvo sklopilo ugovor o kupnji zgrade s Hypo-Leasingom, a da pritom nije poduzelo nikakve radnje kojima bi procijenilo vrijednost nekretnine.

Suđenje je danas nastavljeno nakon jednomjesečne stanke, a Živanović je posvjedočio da ga je tadašnji ministar regionalnog razvoja Petar Čobanković, koji je prije suđenja priznao sudjelovanje u malverzacijama oko zgrade u Planinskoj pa je sporazumno osuđen na jednogodišnju zatvorsku kaznu koju je zamijenio radom za opće dobro, u kolovozu 2008. pozvao u svoj kabinet gdje su bili predstavnici Hypo-Leasinga, među njima i Tomislav Topić, te bivši vlasnik prodane zgrade Stjepan Fiolić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sanader na optuženičkoj klupi Svjedok u slučaju 'Planinska': 'Preporuka za zgradu stigla je odozgo' Slika nije dostupna Suđenje bivšem premijeru Sanaderov bivši tjelohranitelj otkrio što je radio s njegovim umjetninama

>> Sanader: Koga vi zastupate?; Madunić: Vas ne!

Čobanković je rekao da će Ministarstvo regionalnog razvoja kupiti zgradu kako bi se ujedinili dijelovi ministarstva budući da je ono uredovalo na šest različitih lokacija, a dogovor je bio da ja sastavim pismo namjere za kupnju zgrade putem leasinga, rekao je Živanović dodavši da na tom sastanku, dok mu je on nazočio, nije bilo razgovora o cijeni zgrade.

Bez elaborata vrijednosti nekretnine

Od sastavljanja pisma do njegova upućivanja Hypo-Leasingu prošlo je duže vremensko razdoblje, no svjedok se nije mogao sjetiti koliko, a potom je nakon nekog vremena iz Hypa stigao ugovor s cijenom i otplatnim planom te mu je Čobanković naredio da pripremi pismo za Ministarstvo financija za odobravanje višegodišnjeg zaduživanja.

Ukupan iznos bio je 11 milijuna eura, odnosno 8 milijuna eura plus kamate i PDV, rekao je svjedok. 'Ni prije, ni nakon što smo dobili ugovor, koliko mi je poznato, Ministarstvo regionalnog razvoja nije poduzimalo nikakve radnje vezane uz procjenu vrijednosti nekretnine', posvjedočio je Živanović. Naveo je i da u prilogu ugovora također nije bilo nikakvog elaborata o vrijednosti nekretnine.

Čudo: Odgovor iz državne uprave isti dan

Živanović je rekao kako je nakon upućivanja pisma Ministarstvu financija, a nakon što ga je Čobanković upitao je li im odobreno višegodišnje zaduživanje, zvao u to ministarstvo gdje mu je rečeno kako je njihovo mišljenje da kupnja zgrade u Planinskoj podliježe pod Zakon o javnoj nabavi.

Izvjestio sam o tome Čobankovića koji mi je naložio da pošaljem upit u Upravu za postupke javne nabave Ministarstva gospodarstva, a ono im je odgovorilo da to nije predmet koji podliježe tom zakonu, rekao je Živković posvjedočivši da su odgovor dobili isti dan. 'Ne sjećam se u svom radnom vijeku da sam u državnoj upravi ikad dobio odgovor isti dan', dodao je.

Višegodišnje zaduživanje

Plan višegodišnjeg zaduživanja, naveo je, sastavila je Uprava za financije Ministarstva regionalnog razvoja temeljem ugovora koji je napravio Hypo leasing, a Vlada ga je odobrila krajem ožujka 2009. Ugovor je sklopljen početkom travnja 2009. i potpisao ga je Čobanković koji je za preuzimanje zgrade odredio državnog tajnika Milivoja Mikulića te je Živanoviću, kako je posvjedočio, rekao da o tome više ne mora brinuti.

Ministarstvo regionalnog razvoja, naveo je Živanović, i dalje je radilo na istih šest lokacija za koje je i dalje plaćalo najam, a za zgradu u Planinskoj, koliko mu je poznato, plaćene su 2-3 rate leasinga do 15. srpnja 2009. godine, kada on odlazi u Ministarstvo poljoprivrede koje preuzima Čobanković.

'Revizija je zatražila elaborat'

To je ministarstvo potom preuzelo plaćanje leasinga za zgradu u Planinskoj, a Živanović je rekao kako mu je Čobanković rekao da je to dogovoreno 'negdje gore' što je on shvatio kao 'u Vladi'. U ugovoru o preuzimanju plaćanja leasinga, naveo je Živanović, smanjena je redovna kamata, a otpisana je i zatezna kamata zbog neplaćanja. Naveo je i da ga je Državna revizija nazvala nakon što je u Ministarstvu regionalnog razvoja napravila nadzor poslovanja za 2009. te utvrdila 'neke nepravilnosti kod sklapanja ugovora s Hypo-Leasingom, odnosno da je cijena zgrade previsoka'.

'Revizija je zatražila elaborat o procjeni vrijednosti zgrade koji sam ja potom zatražio od Hypa. Elaborat sam dobio te ga poslao u Državnu reviziju', rekao je Živanović te naveo da su ga potom nazvali iz Hypa i rekli mu da je to 'interni elaborat' i poslali mu drugi. 'I njega sam poslao u Državnu reviziju, a ni jedan od elaborata nisam pročitao', rekao je svjedok.

Suđenje se nastavlja sutra svjedočenjem Tomislava Topića iz Hypo-Leasinga te bivšeg čelnika Hrvatskih šuma Darka Beuka. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene