Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci podignulo je optužnicu protiv sudske zapisničarke Općinskog suda u Delnicama Irene Tepšić (1957.) za kažnjiva djela protiv službene dužnosti - zlouporabu položaja i ovlasti i krivotvorenje isprava, doznaje se danas iz Odvjetništva.


Irena Tepšić je optužena da je u srpnju 2004., radeći kao sudska zapisničarka u Općinskom sudu u Delnicama, s nakanom da pribavi imovinsku korist od 15.415 kuna svojim rođakinjama, iskoristila broj sudskog predmeta s postojećim strankama i predmetom spora te pod tim brojem izradila lažnu presudu zbog ogluhe.

Vezani članci Ivana Petrović - 2 Komentar Ivane Petrović: "Kad netko bude optužen, mi odmah moramo provjeravati ima li on slučajno BiH državljanstvo. Vlada već sutra mora poslati u Sabor izmjenu zakona" Vrhovni sud 11 godina zatvora za ubojstvo: Majci troje djece Vrhovni sud potvrdio kaznu jer je ugušila novorođenu bebu

Lažnu je presudu ovjerila, stavila na nju klauzulu pravomoćnosti i suglasnost prijepisa s izvornikom, rabila dostupne žigove i presudu dala na potpis ovlaštenoj djelatnici. S takvom su se presudom njezine rođakinje u Zemljišno-knjižnom odjelu Općinskog suda u Delnicama uknjižile kao vlasnice dviju katastarskih čestica te ih u studenom 2004. prodale za 90.720 kuna.

Također je optužena da je u kolovozu 2004., u nakani da svojoj poznanici pribavi imovinsku korist od 66.355 kuna, iskoristila broj sudskog predmeta s postojećim strankama i predmetom spora te pod tim brojem izradila lažnu presudu zbog ogluhe. 

Presudu je, ovjerivši ju uz klauzulu pravomoćnosti i suglasnost prijepisa s izvornikom, rabeći dostupne joj žigove, potpisala i predala poznanici, koja se na osnovi nje u istom Zemljišno-knjižnom odjelu uknjižila kao vlasnica dviju katastarskih čestica.

U studenome 2005. sama je pak izradila i vlasničke listove za
nekretnine koje je predala poznanici, a na temelju njih Porezna uprava Ispostave u Delnicama razrezala je porez na promet nekretnina.

Optuženica je u pritvoru riječkog zatvora. Ta su kažnjiva djela otkrivena potkraj rujna ove godine kad su u riječki Istražni centar, osim nje, sprovedene još dvije osobe, a osumnjičeni su za zloporabu položaja i ovlasti, krivotvorenje isprava, poticanje na zloporabu položaja i ovlasti i prijevaru.

Nekoliko dana poslije predsjednica Općinskog suda u Delnicama Vera Holjević-Marincel razriješena je dužnosti zbog brojnih nepravilnosti u vođenju poslova sudske uprave, a privremeno je na tu dužnost imenovana sutkinja tog suda Dinka Urha.