Četverostruko ubojstvo u Šibeniku i Vodicama komentirali su kriminalisti te stručnjaci za oružje i sigurnost.

Galerija Dubravko Klarić, kriminalist Ante Letica, stručnjak za sigurnost Istraga na mjestu ubojstva u Vodicama - 1 +0 Izrešetan auto u Vodicama

Kriminalisti i stručnjaci za oružje i sigurnost slažu se da je ilegalno oružje veliki problem u Hrvatskoj, a društveno stanje zbog pandemije tome ne ide u prilog. Šibenski kraj ne pamti ovakav zločin. Napadač u Vodicama i Šibeniku imao je, kažu stručnjaci, jasnu namjeru.

''Sam odabir jakog napadačkog, ofanzivnog oružja, automatskog oružja dokazuje čvrstu namjeru počinitelja da počini ubojstvo. To je velika prostrjelna moć, ustrjelna moć, ubojita moć, kako hoćete i naravno da je rezultirala ubojstvom'', komentira kriminalist Dubravko Klarić.

Sigurnosni stručnjak Ante Letica zabrinut je što je modus operandi napada identičan onima na Markovu trgu te u splitskoj Varoši - zločin počinjen po danu snažnim oružjem.

''Ovo kako sve izgleda neće biti izolirani slučaj. Nažalost, i u ovim svim slučajevima koje sam pratio, vidio sam na društvenim mrežama jako ružne komentare, od glorificiranja počinitelja do poticanja na daljnja slična kaznena djela bez ikakve empatije. To je jako veliki problem'', objašnjava Letica.

Izrešetan auto u Vodicama Zastrašujući prizori: Ovako izgleda izrešetani automobil u kojem je život izgubio muškarac u Vodicama

Veliki je problem i ilegalno oružje, osobito automatsko koje može biti pogubno i za one koji se na mjestu napada nađu slučajno.

''Sami možete vidjeti iz posljedica koliko bilo koje automatsko oružje jest destruktivno, koliko može nanijeti štete društvu ukoliko se nalazi u pogrešnim rukama'', govori sudski vještak za oružje Dubravko Gvozdanović.

Točne motive napada utvrdit će policija nakon očevida, no za razliku od trgovine drogom, oružjem ili organiziranog kriminala, slučajeve ubojstva zbog dugova teško je predvidjeti.

''To je teško, gotovo nemoguće predvidjeti, jedino ako policija dobije neka određena saznanja ili ima prije saznanja o toj osobi, ili netko dojavi policiji da se ta osoba čudno ponaša ili da planira nešto, onda policija može reagirati'', izjavio je Letica.

Ubojstvo je jako teško prevenirati, a i psihološko stanje društva vrlo je loše s obzirom na situaciju.

Očevid na mjestu pronalaska tijela ubojice Četverostruki ubojica pronađen mrtav u Vodicama pokraj automobila kojim je bježao

Ubojstva na šibenskom području Tko su žrtve krvoprolića na šibenskom području? Ubojica ih pozvao na sastanak pa ih likvidirao

''I prije je bilo ubojstava i bit će ih ubuduće. Prevencija ubojstava je jako teška. Razvijanje svijesti, psihološka situacija. Naravno da je psihološko stanje društva, grupe, cijele zajednica loše s obzirom na zatvoreno, na zarazu koja se pojavila'', zaključio je kriminalist Klarić.

Ipak, kakav god problem bio, naši stručnjaci su složni - oružje i sukob nisu rješenje

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Najgledanija informativna emisija u zemlji, Dnevnik Nove TV, u utrci je za medijsku nagradu Večernjakova ruža u kategoriji TV emisija godine.

Podržite je svojim glasom, a kako to učiniti saznajte ovdje.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju