Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poginula na mjestu nesreće

Građani ogorčeni nakon stravične nesreće u kojoj je poginula djevojčica: "Strah nas je. Divljanja na ovoj cesti ne prestaju"

Aktualno Galerija Ulica Žitnjak Ulica Žitnjak Foto: Screenshot/Google Maps Prometna nesreća u Ulici Žitnjak - 1 Prometna nesreća u Ulici Žitnjak - 1 Foto: Goran Mehkek/Cropix Prometna nesreća u Ulici Žitnjak - 1 Prometna nesreća u Ulici Žitnjak - 1 Foto: Goran Mehkek/Cropix Prometna nesreća u Ulici Žitnjak - 2 Prometna nesreća u Ulici Žitnjak - 2 Foto: Goran Mehkek/Cropix +10 Prometna nesreća u Ulici Žitnjak Galerija 1/15 >>
Teretno vozilo u Zagrebu je udarilo dijete. Preminulo je u petak na mjestu događaja. Djelatnici tvrtke čije je vozilo udarilo u dijete su u šoku. Očevid je završio oko 16 sati.

U teškoj prometnoj nesreći u Zagrebu poginulo je dijete. Udarilo ga je teretno vozilo. Nesreća se dogodila u petak oko 12:40 na kolniku Ulice Žitnjak.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ispred škole Dječaci natjerali 9-godišnjaka da pojede bombon, bez svijesti je završio u bolnici: Šok je uslijedio kad su mu izvadili krv

Od stanovnika te ulice doznajemo da je dijete stradalo nakon što je izašlo iz školskog autobusa. Navodno je dijete išlo u treći razred.

"Izlazilo je iz školskog autobusa s torbom na leđima. Udario ga je kamion", kazala nam je jedna od stanovnica ulice u kojoj se dogodila tragedija. Jedna susjeda nam je rekla kako je u pitanju bila djevojčica.

Iz tvrtke čije je vozilo u pitanju - svi su u šoku. "Mi vam previše ne znamo. U prevelikom smo šoku, to se ne može opisati, ne možeš vjerovati da se tako nešto može dogoditi", opisala je za DNEVNIK.hr potresena djelatnica.

Vlasnik tvrtke Mario Jertec je izvan sebe. Tvrdi da ovaj kamion nije imao zabranu prometovanja tim pravcem. "To je redovna cesta, samo što je zabrana nosivosti za određenu težinu vozila, a ovo je mali kamion i on smije tu ići“, rekao je.

Pročitajte i ovo Provjereno: nezgoda starije štićenice - 5 kako nitko nije primijetio? Užasna nesreća u Domu za odrasle: Žena se zapalila i od opeklina ostala bez dijela šake

Članica mjesnog odbora Žitnjak Sanja Šutej rekla je kako je već ranije upozoravala na ovu ulicu. "U zadnje dvije godine stalno im pišemo dopise i čak sam ih i ja zvala osobno jedno popodne, jer oni ne izlaze. Tražili smo jaču ophodnju baš zbog toga što ovdje izlaze kamioni i što se ludira po ovoj cesti“, naglasila je.

"Posebno mi je žao tog djeteta. Ovo neka bude upozorenje svima, svi mještani su ogorčeni baš zbog toga što se stvorio toliki promet. Otkad je otvoren Domovinski most, tu im je kraći put, a onda nam kamioni prolaze i uništavaju nam cestu", dodala je Šutej.

Stanovnici kažu da se grubo krše prometna pravila, pa i o zabrani za kamione nosivosti veće od 7,5 tona.

"Misle da mogu i evo što se dogodi, dogodi se užas. Moja iskrena sućut obitelji. Evo, mora se ovako nešto dogoditi da bi možda netko poduzeo neke mjere. Jako mi je žao i ljut sam na sve oko sebe“, ispričao je Sandi.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručuje - policija radi svoj posao, a detalji će se brzo saznati. Kaže, ova tragedija se mogla i trebala izbjeći. "Zato je potrebno da djeluju svi - i institucije, ali i roditelji koji sigurno moraju voditi računa o tome gdje su im djeca“, poručio je.

Divljanja na ovoj cesti ne prestaju, postavljani su uspornici, ali žele više policijskih patrola i kamere.

"Čak su mene i susjedu skoro pokupili na trotoaru. Kako se voze i bez obzira na uspornike i bez obzira na znakove. Da ne govorimo o noći što se tu radi", upozorila je Šutej.

Kako je došlo do nesreće u kojoj je život izgubilo dijete, pokazat će istraga.

Detalji nesreće

Uživo s mjesta tragičnog događaja za Vijesti u 17 sati Nove TV javila se reporterka Amela Čilić.

"Tragedija se dogodila kada su se djeca vraćala iz Osnovne škole Petruševec. Djevojčica se kretala u školskom autobusu. Izašla je na autobusnoj stanici, ali je išla iza autobusa i na nju je iz suprotnog smjera naletio kamion privatne tvrtke i nažalost na mjestu je usmrtio.
Svemu su svjedočila ostala djeca iz autobusa i, naravno, jako su potresena i šokirana.

Očevid će pokazati je li se vozač kamiona kretao neprimjerenom brzinom, ali i mi sami koji smo sami proveli ovdje nekoliko sati, vidjeli smo da ovuda neprestano doista prolaze kamioni i mnogi od njih se doista kreću prebrzo.

Cesta je zatvorena za kamione veće nosivosti od 7,5 tona. Ovaj kamion, čini se, nije bio te nosivosti, bio je manji, ali do tragedije je ipak došlo.

Mještani godinama upozoravaju na ovu cestu da je opasna, uspjeli su dobiti uspornike, međutim to nije puno riješilo stvari. Tražili su i kamere prije nekih šest mjeseci, to se do sada nije dogodilo. Kažu da ponekad češće dolaze patrole, no to nije dovoljno.

Prije nekih sat vremena je završio očevid, do tada je tu bila i općinska državna odvjetnica koja je rekla da će dati više detalja kada završi očevid, no otišla je bez ikakve izjave medijima. Vjerojatno ćemo više detalja imati u 19 sati“, izvijestila je reporterka.

Brojni problemi u ulici

Reporterka Amela Čilić javila se s najnovijim informacijama i u Dnevniku Nove TV.

"Istraga nije završila, završio je samo očevid, no čim je završio očevid i čim se cesta otvorila a promet, ovuda su odmah počeli velikom brzinom prolaziti kamioni i to oni veliki, veći od 7,5 tona nosivosti“, izvijestila je reporterka koja je razgovarala s predsjednikom mjesnog odbora Žitnjak.

"Na glavnoj ulici Žitnjak Martinci svakodnevno prođe velik broj silnih kamiona, 400 do 500 njih. 10-ak puta smo slali dopis MUP-u kao Vijeće mjesnog odbora da tražimo pojačanu ophodnju ceste. Do dandanas nikakav odgovor nismo dobili“, rekao je Mario Kovačić.

Policija je, kako je rekao, bila možda jednom ili dvaput u šest mjeseci. "Jedan dan dođu, drugi dan još gore“, objasnio je i rekao da je sve građane Žitnjaka strah.

"Svakodnevno idu - voze djecu u školu, tu je ambulanta nova, ljekarna. Svaki dan putuju, od velikih kamiona moraju paziti kako će proći i bježati s kolnika da ne nastradaju“, opisao je.

Osim ljekarne, u blizini je i dom za starije i nemoćne osobe, a samo 50-ak metara dalje gradit će se vrtić.

"Imat ćemo velike probleme. Glavna ulica Martinci duga je 900 metara, nema nogostupa. Pitanje je kako će roditelji ići po svoju djecu u vrtiće. S kolicima moraju ići po glavnoj cesti. U Ulici Žitnjak je neadekvatan nogostup širok samo 20 centimetara. Majke s kolicima ne mogu proći. Pitanje je vremena, ne daj Bože, da se dogodi još koja veća tragedija“, zaključio je Kovačić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene