Sisački monstrum Srđan Mlađan (39) u četvrtak se trebao pojaviti na Županijskom sudu u Varaždinu kako bi govorio o napadu u zatvoru u Lepoglavi na Roberta Matanića. Operacija najvišeg sigurnosnog rizika dovođenja svjedoka Mlađana odgođena je na neodređeno vrijeme zbog zdravstvenih problema Darija Šišakovića (29), kojemu se sudi za pokušaj ubojstva.

Galerija


Srđan Mlađan trebao je biti doveden na Sud uz specijalne mjere osiguranja koje nisu bez razloga jer je u siječnju 2018. spriječen njegov plan za bijeg iz zatvora, a sigurnosne procjene navode da on i dalje čeka priliku i planira bijeg iz zatvora jer se nikako ne miri s tim da u lepoglavskoj kaznionici mora ostati do 4. svibnja 2027. godine, piše Jutarnji list.

Pljačka banke

Vezani članci Matteo Salvini (Foto: AFP) Bivši prvi čovjek policije optužen za otmicu migranata, kao svjedok pozvan holivudski glumac: "Koliko je ozbiljno takvo suđenje?" Policija, ilustracija Tragedija kod Lepoglave: Automobilom sletio s ceste i na mjestu poginuo

Posljednja sigurnosna procjena iz listopada prošle godine i dalje ga tretira kao visokorizičnog zatvorenika. Mlađan, koji je od početka izdržavanja zatvorske kazne u Lepoglavi stalno na Odjelu pojačanog nadzora, poštuje kućni red. Među zatvorenicima slovi kao autoritet. Stalno “bilda” i igra igrice na kompjutoru, a odnedavno su zatvorenicima zabranjene igrice s ubijanjem.

Komunicira samo sa zatvorenicima, a u pismima ili telefonskim razgovorima pravosudne policajce naziva slugama. Za sebe misli da je nadčovjek izuzetnih sposobnosti. Povremeno mu u posjet dolazi jedna vjerska iscjeliteljica te roditelji. Dopisivao se sa Zdenkom Jarošem, bivšim zatvorenikom i bjeguncem s kojim je stvorio i posebni šifrarnik.

Budući da su mu bili dopušteni telefonski kontakti, on je i njegov broj mobitela naveo kao broj svog odvjetnika iz Varaždina te je jedno vrijeme komunicirao s njim, ali je služba osiguranja i policija shvatila njegovu prijevaru i iz nadziranja telefonskih razgovora zaključila kako Mlađan pokušava pobjeći.

Učestalo se dopisivao s još jednim bjeguncem, Slavkom Vukašincem. Posljednji stegovni prekršaj napravio je 2015. godine. Zatvorsko osoblje i dalje smatra da Mlađan planira pobjeći iz Lepoglave, stoga su za njegovo dovođenje na varaždinski Županijski sud bile pripremljene jake mjere osiguranja, ali je sutkinja varaždinskoga Županijskog suda zbog Šišakovićevih zdravstvenih problema - osjeća jake bolove zbog duljeg sjedenja i ima problema s kukom - odgodila raspravu.

Mlađanova nedjela

Šišaković izdržava kaznu zbog ubojstva Dijane Ćulibrk (31), profesorice sociologije i kroatistike, koju je usmrtio 31 ubodom nožem 2011. godine. Šišakoviću se sudi da je 19. ožujka 2015. godine u lepoglavskoj kaznionici utegom teško ozlijedio Roberta Matanića s kojim je inače bio u dobrim odnosima, a svemu tome svjedočio je Srđan Mlađan, “sisački monstrum” koji je na odsluženju kazne zbog trostrukog ubojstva i pljačke banke.

Kazna za zločine istječe mu 4. svibnja 2027. godine. Svoju žestoku narav Mlađan je posljednji put pokazao u ponedjeljak 23. rujna 2002. godine u maloj dvorani na trećem katu zagrebačkoga Županijskog suda. Sudilo mu se za ubojstvo policajca Milenka Vranjkovića Kinga. Sjeo je na klupu za optuženike, a reporteri Jutarnjeg su sjedili odmah na stolici desno bočno iza njega.

Svjedočila je njegova sestrična o tome kako mu je pružila utočište nakon bijega iz zatvora. Na vidjelo su izlazili detalji iz kojih je bilo jasno da je ona bila ta koja je zvala policiju i otkrila gdje se krije opaki ubojica. Stiskao je šake. "Jeste li rekli policiji tko je u stanu?",  upitao je Mlađanov odvjetnik svjedokinju. "Da", odgovorila je.

"Zašto si to rekla?", pitao ju je Mlađan povišenim tonom. Okrenula se prema njemu i rekla: "Kako zašto?" "Je li ti žao što si to rekla?", sada se u pitanju već osjetila srdžba. Predsjednica vijeća zabranila je pitanje, a onda je Srđan Mlađan bijesno rekao “Kujo, platit ćeš mi za ovo!” te skočio kao ris.

Divljanje u sudnici

Udarac u lice, glavu, naguravanje, krhka djevojka ležala je na parketu i rukama se pokušavala zaštititi od udaraca. Skočila su dvojica pravosudnih policajaca. Njih dvojica pokušavali su svladati Mlađana koji se otimao. Josip Vranjković, brat ubijenog policajca Milenka Vranjkovića Kinga, koji je sjedio na stolici u drugom redu uz prozor, reagirao je munjevito.

Preskočio je stolice i volejom “odvalio” Mlađana u bradu. Stresao se, uletio je i pravosudni policajac koji je bio na osiguranju ispred sudnice. Uspjeli su ga svladati i staviti mu lisice. Nas novinare zadržali su na trećem katu dok su ga odvodili stubištem. Bešćutni ubojica uzorni je osuđenik lepoglavske kaznionice. Više ne prima pisma obožavateljica. On živi u svom svijetu i bilda. I čeka 4. svibnja 2027. godine. Iz lepoglavske kaznionice izaći će na svoj 46. rođendan.

 

 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju