Branko Medunić
Branko Medunić Foto: Ivica Galovic/Pixsell

Predložena je smjena ravnatelja Centra za socijalnu skrb u Novoj Gradiški Branka Medunića.


Upravno vijeće Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška jednoglasno je u petak navečer predložilo smjenu ravnatelja toga Centra Branka Medunića na hitno sazvanoj sjednici temeljem zaključka upravnog nadzora.

Vezani članci Građani se pred Klaićevom opraštaju od preminule djevojčice - 7 Psihologica o sustavu socijalne skrbi: "Danas bih kriknula, kao mama, kao psiholog, kao netko tko tri desetljeća radi u sustavu" Klaićeva bolnica Liječnica iz tima koji je oživljavao pretučenu djevojčicu: ''Vidjela sam majku u prolazu, mislim da je bila potresena. Razmišljala sam samo o spašavanju djetetova života"

Ministar rada i socijalne skrbi Josip Aladrović prihvatit će taj prijedlog. U subotu bi trebao biti imenovan vršitelj dužnosti ravnatelja Centra, piše Jutarnji list.

Stručni nadzor komore socijalnih radnika i psihologa još nije završen. Nadzornici Ministarstva provjerili su dokumentaciju i utvrdili cijelu kronologiju.

Jutarnji piše da iz nje proizlazi kako se majka djeteta nedugo nakon poroda, u rujnu 2018. javila Centru i zatražila smještaj u sigurnu kuću zbog nasilnog partnera iz koje se nakon nekoliko dana vratila partneru.

Dva mjeseca kasnije otišla je kod svoje majke, a novorođenče je ostavila ocu koji se obratio Centru. Centar je dijete smjestio u udomiteljsku obitelj. S tim se suglasila i majka. Tijekom dvije godine dijete je bilo kod udomitelja, uz povremene posjete roditelja.

Tvrdili da su im se odnosi poboljšali

U tom su razdoblju tvrdili da su im se partnerski odnosi poboljšali. Vjenčali su se i dobili još dvoje djece, a u Centru su rekli kako žele da im se djevojčica vrati.

Stručni tim Centra napravio je procjenu i zaključio da je povratak djeteta umjereno rizičan te da bi djevojčicu trebalo vratiti uz pojačani nadzor i stručnu pomoć. Prilagodba povratka djeteta roditeljima, braći i sestrama provedena je postupno.

Voditeljica nadzora je nakon toga redovito obilazila obitelj. Djevojčica je bila uredna, očešljana, lijepo obučena i urednog razvoja.

Početkom ove godine promjena

Početkom ove godine roditelji su se počeli žaliti da se dijete počelo čudno ponašati, da ide u regresiju i sve slabije priča. To je primijetila i voditeljica nadzora koja je prošli mjesec navela da je djetetu hitno potreban psiholog.

Dan prije nego je djevojčica završila u bolnici s teškim ozljedama, majka ju je dovela u Centar i tražila pomoć jer da ne zna što činiti. Dijete je bilo povučeno, šutljivo i u jednom je trenutku povratilo. Majka je navela da se to češće događa pa je odmah upućena pedijatru. Drugi dan je malena već bila na Hitnoj bez svijesti.

U Zaključku nadzora stoji da je Centar utvrdio kako je biološka obitelj za djevojčicu izvjestan rizik, da je za dijete bilo povoljnije ostati u udomiteljskoj obitelji u kojoj se dijete dobro adaptiralo i razvijalo te je razvilo snažnu emocionalnu povezanost s udomiteljima.

Istaknuto da je voditeljica prilikom jednog posjeta zatekla da se puši gdje borave djeca, što ne ide u prilog odgovornom roditeljstvu. Osobito zabrinjavajućom činjenicom okarakterizirano je da je voditeljica nadzora vidjela da je dijete jednom prilikom imalo ogrebotinu na licu i plavicu.

Centru nalaže da u budućim situacijama kada se jedno dijete izdvaja iz obiteljske sredine koja je prethodno utvrđena kao neadekvatna, razmotri opciju da se i ostala djeca u istoj obitelji obuhvate mjerom izuzimanja.

Branko Medunić je bio gost u Dnevniku Nove TV u petak. Na pitanje hoće li dati ostavku na mjesto ravnatelja bude li se utvrdila odgovornost Centra, odgovorio je: "Ja se nadam i gotovo sam siguran da smo učinili sve po propisima, ako nalaz bude drugačiji..."