Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavak suđenja

Slučaj 'Spice': Svjedočili čelnici MOL-a i Ine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni direktor MOL grupe Jozsef Molnar izjavio je danas svjedočeći na zagrebačkome Županijskom sudu u slučaju 'Spice' da je bio jedan od potpisnika ugovora o kreditiranju varaždinske Fima grupe od mađarske OTP banke, uz MOL-ovo osiguranje, ali nije sudjelovao u pregovorima.

Molnar je u vrijeme sklapanja ugovora o kreditu OTP banke i Fima grupe 2008. bio zamjenik financijskog direktora MOL-a koji je bio jamac za kredit. Rekao je da nije sudjelovao u pregovorima i da su kolege pripremili ugovor koji je uprava prihvatila.

Potvrdio je da je u transakciju bila uključena 'Podravka', koja je bila dio transakcije u samom ugovoru jer se, kako je rekao, sama specifična struktura ugovora odnosila na dionice koprivničke tvrtke koje su bile pokriće za kredit.  Rekao je da se nije sastajao s članovima 'Podravke'.

Na pitannje jesu li se spominjale dionice Ine, odgovorio je da je u ugovoru stajalo da 'Podravka' svoje obveze može podmiriti dionicama Ine. Posvjedočio je da je depozit koji je MOL dao prilikom ugovaranja kredita vraćen, no nije znao reći koliko je MOL zaradio na tom poslu. Drugi je svjedočio Andras Huszar, koji je 2008. i 2009. bio na čelu odjela 'Treasury' u MOL-u, a danas je izvršni direktor za financije u Ini.

On je rekao da na kreditu OTP banke i Fima grupe nije radio njegov odjel, nego odjel za strategiju u MOL-u te da je za zaključak ugovora čuo od kolega. Potvrdio je da je potpisao ugovor o jamstvu MOL-a. Objasnio je da je to bio ugovor OTP-a i MOL-a o jamčevini, a da je iznos jamčevine bio određen prijašnjim ugovorom.

Također je rekao kako ne zna tko je sudjelovao u sklapanju ugovora s hrvatske strane niti čija je inicijativa bila da se u ugovor unese odredba da 'Podravka' svoje kreditne obveze može podmiriti Ininim dionicama. Ugovor OTP-a i Fimi grupe sklopljen je u ožujku 2009., a završen je krajem prošle godine nagodbom kojom su 'Podravka', OTP i MOL odustali od svih međusobnih potraživanja i obveza među ugovornim stranama.

U slučaju 'Spice' optuženi su bivši potpredsjednik hrvatske vlade Damir Polančec, bivši čelnici 'Podravke' Darko Marinac, Zdravko Šestak, Josip Pavlović i Saša Romac, suvlasnik Fime Milan Horvat, vlasnik i direktor splitske tvrtke SMS Srđan Mladinić te odvjetnik Zoran Marković. Njih se tereti da su novcem 'Podravke' pokušali preuzeti vlasništvo nad tom tvrtkom, a oni na optužbe odgovaraju da su branili tvrtku od neprijateljskog preuzimanja. (Hina)

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i ministri Izbori su sve bliže Plenković otvorio tvornicu tjestenine, poveo i ministre: ''Svatko tko želi raditi, može naći posao'' Slika nije dostupna I dalje neizvjesno što će Bernardić izbjegava odgovor: Uvjeren u dogovor oko Zagreba

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene