Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj 'Reflektori'

Polančec se nagodio, godinu dana uvjetno: 'Neću biti Pedro!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Damir Polančec je osuđen na godinu dana uvjetno i četiri godine kušnje zbog postavljanja reflektora u Đelekovcu.

'Pomagao sam svom selu i ljudima koje volim i cijenim, s kojima sam odrastao. Pomagao sam i drugim mjestima u okolici, danas mi je žao što nisam i više', kazao je Polančec izlazeći sa zagrebačkog Županijskog suda. Ustvrdio je da je čak 70 posto od ukupne investicije za postavljanje reflektora na nogometnom igralištu u svom rodnom selu platio iz vlastitog džepa i da pritom nitko nije oštećen.

Pročitajte i ovo KB Sveti Duh Pravomoćna presuda Sud odlučio: Otkaz patologu nakon skandala na Svetom Duhu bio je nezakonit Donald Trump Kakav obrat Velika pobjeda za Trumpa: Vrhovni sud oborio odluku

'No, nisu napravljeni samo ti famozni reflektori nego puno, puno više', kazao je Polančec. U pisanoj izjavi koju je podijelio novinarima stoji da je u Đelekovcu, osim rasvjete na igralištu kluba 'Osvit', napravljena i rasvjeta dječjeg školskog igrališta, rasvjeta pješačke staze, mjesnog parka i raskrižja na glavnoj seoskoj prometnici. 'I ništa od toga nije napravljeno ni u mom dvorištu ni u mom dnevnom boravku', ističe Polančec.

Naglasio je da je spreman preuzeti odgovornost za sve što je osobno napravio, ali da ne želi biti 'Pedro' i 'preuzimati grijehe cijele vlade i predsjedništva HDZ-a'. Istu je tvrdnju izrekao i njegov odvjetnik Anto Nobilo, dodajući da ovaj slučaj, za razliku od drugih u kojima je optužen ili pod istragom, nema veze s HDZ-om.

Ne želim biti 'Pedro' i 'preuzimati grijehe cijele vlade i predsjedništva HDZ-a Damir Polančec Zamjenica ravnatelja USKOK-a Tamara Laptoš objasnila je da je USKOK u ovom slučaju pristao na nagodbu jer se radi o kaznenim djelima za koja je predviđena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora, za razliku od ostalih slučajeva gdje predviđena znatno veća kazna. 

Polančec je nagodbu s USKOK-om u slučaju 'reflektori' postigao na pripremnom ročištu nakon kojega je trebao biti određen datum početka suđenja u ovom slučaju. Nagodbu s tužiteljstvom ranije su postigla i dvojica Polančecovih suoptuženika Željko Dražić i Tomislav Andabak. Oni su uvjetno osuđeni na godinu i pol dana zatvora.

U slučaju 'reflektori' USKOK je Polančeca teretio da je nezakonit utrošio 230 tisuća kuna za rasvjetu na nogometnom igralištu u svom rodnom mjestu, čime je počinio kaznena djela protuzakonitog posredovanja i krivotvorenja službene isprave.

>> Polančecu godina dana i tri mjeseca zatvora, mora vratiti novac

USKOK je Polančeca teretio da je iskoristio autoritet potpredsjednika vlade i s jednom tvrtkom dogovorio postavljanje reflektora na igralištu NK Osvit u njegovom rodnom mjestu Đelekovcu kod Koprivnice. Pritom je omogućio nezakonito pribavljanje 230.000 kuna dvojici suoptuženika, koji su priznali nedjelo i nagodili se s USKOK-om zbog čega su osuđeni na uvjetne kazne.

Nakon presude za nepotrebnu stručnu studiju zbog koje je osuđen na godinu i tri mjeseca zatvora i ovog postupka Polančeca očekuje i suđenje za malverzacije teške 400 milijuna kuna u slučaju 'Podravka'.

U tijeku je i istraga u slučaju HEP u kojoj ga se sumnjiči da je tu tvrtku s njezinim bivšim direktorom Ivanom Mravkom i bivšim čelnikom šibenskoga TLM-a Ivanom Koštanom oštetio za 600 milijuna kuna.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene