Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kazneni postupak protiv sedmorice okrivljenih za pokušaj iznude cetingradskog poduzetnika Miće Valentića nastavljen je danas na Općinskom sudu u Karlovcu trosatnim preslušavanjem audiozapisa tajno snimanih telefonskih razgovora okrivljenika.


Telefonski razgovori snimani su po tzv. mjerama nadzora i tehničkog snimanja sredstvima za tehničko komuniciranje na daljinu, koje je radi istrage provedeno na temelju sudskog naloga.

Vezani članci Vozač kamiona na odmorištu kod Novske pokosio grupu ljudi - 5 Odvjetnik vozača kamiona osuđenog za nesreću u Novskoj otkrio zašto nije bio u sudnici na izricanju presude Nesreća (Foto: Screenshot/YouTube) Smijali se vozaču koji je slupao auto pa i sami završili u prometnoj nesreći

Na sljedeću raspravu, 6. studenoga, sud će ponovno pozvati poduzetnika Miću Valentića kako bi proširio svoj iskaz od 10. listopada, a 6., 7. i 8. studenoga očekuju se obrane okrivljenika.

'Preslušavanje telefonskih razgovora nedvojbeno ide u prilog
dokazivanja svih elemenata optužnice', rekla je u stanci glavne rasprave općinska državna odvjetnica Gordana Križanić. 

To se odnosi na sadržaj razgovora i na usklađenost tijeka događaja s "grafičkim prikazom vremenskog slijeda telefonskih poziva" pojedinih sudionika. Sudski spis sadrži i vještačenja mobilnih telefona i SIM kartica te ispise poziva pribavljenih od okrivljenikovih mobilnih operatera.

Sutkinja Sanda Janković je rekla da je Danijel Miočić u tom razdoblju u svibnju Elvisa Lučića zvao 24 puta, a Marko Pavić Damira Zelića 49 puta. 

Između ostalih snimaka u preslušavanju se čuo razgovor u kojem Lučić, kum Danijela Miočića (do uhićenja vozač ministra Kalmete), govori Miočiću o tome "kako to pokupiti", jer je to "najopasniji dio posla", a poslije da "dečki traže da se pokupi 600.000" kuna.

Čulo se i kako Lučić govori Miočiću da je to puno, ali da će njima i dalje ići po 90.000 kuna svakom, "a koliko će oni tražiti boli me k...", rekao je Lučić. Na to Miočić odgovara da "nije to dobro", te je i on opsovao.

Da je posrijedi iznuda, svjedoči i snimka u kojoj Elvis Lučić 24. svibnja govori okrivljeniku Nikoli Valentiću, rođaku poduzetnika Valentića, da će "sve odraditi ona dvojica koja sada kuju planove i ići će sutra sto posto". 

Tražio je da mu Valentić pribavi sve podatke o Mići Valentiću i pita ga za ime Valentićeva sina. Također je rekao Valentiću da će on "morati uzeti novce da mi to podijelimo koliko komu pripada".

Sutradan u 21,52 sati Lučić i Zelić razgovaraju o tome da se ona dvojica ne javljaju te Lučić kaže "da nisu oni pali bogati", te su se dogovorili da izbrišu sve pozive i poruke.

Danas su se čuli mnogobrojni razgovori u raznim kombinacijama poziva, kao i snimke u kojima Miočić odbija pozive Elvisa Lučića pošto su okrivljenici Grzunov i Daka 25. svibnja već uhićeni u domu poduzetnika Valentića, i pošto je Grzunov pred policijom u civilnoj odjeći rekao da su došli u vezi s dugom od 460 tisuća kuna.

Okrivljenici Danijel Miočić, Elvis Lučić, Marko Grzunov i Genc Daka optuženi su da su u nakani da pribave znatnu imovinsku korist ozbiljnom prijetnjom prisiljavali Miću Valentića na isplatu 460.000 kuna. 

Ostali okrivljenici Nikola Valentić, Damir Zelić i Marko Pavić
terete se da su namjerno, kako bi pribavili imovinsku korist, pomagali da se ozbiljnom prijetnjom prisili Valentića na isplatu novca.