Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slučaj 'Kalmetin vozač': Preslušani audiozapisi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kazneni postupak protiv sedmorice okrivljenih za pokušaj iznude cetingradskog poduzetnika Miće Valentića nastavljen je danas na Općinskom sudu u Karlovcu trosatnim preslušavanjem audiozapisa tajno snimanih telefonskih razgovora okrivljenika.

Telefonski razgovori snimani su po tzv. mjerama nadzora i tehničkog snimanja sredstvima za tehničko komuniciranje na daljinu, koje je radi istrage provedeno na temelju sudskog naloga.

Pročitajte i ovo ZET autobusi pijani 50-godišnjak Brutalno napadnut ZET-ovac: Lupao po vratima busa, a kad mu je vozač otvorio, udarao ga šakom u glavu Policijska potjera u Zagrebu Priveli su ga VIDEO Detalji dramatične potjere kroz cijeli Zagreb: Otkriveno zašto je jurio kroz crvena svjetla, ozlijedio dvojicu policajaca...

Na sljedeću raspravu, 6. studenoga, sud će ponovno pozvati poduzetnika Miću Valentića kako bi proširio svoj iskaz od 10. listopada, a 6., 7. i 8. studenoga očekuju se obrane okrivljenika.

'Preslušavanje telefonskih razgovora nedvojbeno ide u prilog
dokazivanja svih elemenata optužnice', rekla je u stanci glavne rasprave općinska državna odvjetnica Gordana Križanić. 

To se odnosi na sadržaj razgovora i na usklađenost tijeka događaja s "grafičkim prikazom vremenskog slijeda telefonskih poziva" pojedinih sudionika. Sudski spis sadrži i vještačenja mobilnih telefona i SIM kartica te ispise poziva pribavljenih od okrivljenikovih mobilnih operatera.

Sutkinja Sanda Janković je rekla da je Danijel Miočić u tom razdoblju u svibnju Elvisa Lučića zvao 24 puta, a Marko Pavić Damira Zelića 49 puta. 

Između ostalih snimaka u preslušavanju se čuo razgovor u kojem Lučić, kum Danijela Miočića (do uhićenja vozač ministra Kalmete), govori Miočiću o tome "kako to pokupiti", jer je to "najopasniji dio posla", a poslije da "dečki traže da se pokupi 600.000" kuna.

Čulo se i kako Lučić govori Miočiću da je to puno, ali da će njima i dalje ići po 90.000 kuna svakom, "a koliko će oni tražiti boli me k...", rekao je Lučić. Na to Miočić odgovara da "nije to dobro", te je i on opsovao.

Da je posrijedi iznuda, svjedoči i snimka u kojoj Elvis Lučić 24. svibnja govori okrivljeniku Nikoli Valentiću, rođaku poduzetnika Valentića, da će "sve odraditi ona dvojica koja sada kuju planove i ići će sutra sto posto". 

Tražio je da mu Valentić pribavi sve podatke o Mići Valentiću i pita ga za ime Valentićeva sina. Također je rekao Valentiću da će on "morati uzeti novce da mi to podijelimo koliko komu pripada".

Sutradan u 21,52 sati Lučić i Zelić razgovaraju o tome da se ona dvojica ne javljaju te Lučić kaže "da nisu oni pali bogati", te su se dogovorili da izbrišu sve pozive i poruke.

Danas su se čuli mnogobrojni razgovori u raznim kombinacijama poziva, kao i snimke u kojima Miočić odbija pozive Elvisa Lučića pošto su okrivljenici Grzunov i Daka 25. svibnja već uhićeni u domu poduzetnika Valentića, i pošto je Grzunov pred policijom u civilnoj odjeći rekao da su došli u vezi s dugom od 460 tisuća kuna.

Okrivljenici Danijel Miočić, Elvis Lučić, Marko Grzunov i Genc Daka optuženi su da su u nakani da pribave znatnu imovinsku korist ozbiljnom prijetnjom prisiljavali Miću Valentića na isplatu 460.000 kuna. 

Ostali okrivljenici Nikola Valentić, Damir Zelić i Marko Pavić
terete se da su namjerno, kako bi pribavili imovinsku korist, pomagali da se ozbiljnom prijetnjom prisili Valentića na isplatu novca.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene