Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Osumnjičeni su zadržani zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.


HEP-ov direktor proizvodnje Petar Čubelić te predsjednici nadzornog i upravnog odbora tvrtke Monting PiM Ljubo Bušić i Anto Matić popodne su zadržani u jednomjesečnu istražnom zatvoru zbog sumnje da su sudjelovali u nezakonitostima na štetu HEP-a.

Vezani članci VE Korlat Posjetili smo prvu novoizgrađenu vjetroelektranu u Hrvatskoj koja ne koristi poticaje za obnovljive izvore, opskrbljivat će više od 50 tisuća kućanstava Berislav Šipuš Peglao službenu karticu: Bivši ministar kulture osuđen na godinu dana zatvora

Čubelić je zadržan u zatvoru zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, a Bušić i Matić i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Oni će se tako u zatvoru u Remetincu pridružiti bivšem direktoru HEP-a Ivanu Mravku koji je također osumnjičen u tom slučaju. Odluku o jednomjesečnom istražnom zatvoru na prijedlog USKOK-a donijela je sutkinja istrage Jadranka Mandušić koja na zagrebačkom Županijskom sudu nadzire USKOK-ovu istragu u slučaju HEP.

Zlouporaba položaja i ovlasti, te davanje mita

Čubelića, Bušića i Matića USKOK sumnjiči za pokušaj zlouporabe položaja i ovlasti te davanje mita u vezi s ugovorima za radove na sisačkoj termoelektrani i zagrebačkoj toplani. Mravka se u tom slučaju tereti za pokušaj zlouporaba i primanje mita. Istražitelji sumnjaju u nezakonitosti pri sklapanju oko 200 milijuna kuna vrijedna ugovora za radove na sisačkoj termoelektrani, koji je trebao dobiti i svoj dodatak od 40 milijuna kuna. Od toga je Mravak navodno trebao dobiti čak dva milijuna eura provizije, to jest mita. No to je podmićivanje izostalo jer su u HEP-u već počele istrage, a Mravak je završio u zatvoru.

Pod sumnjom policije i USKOK-a je i aneks ugovora vrijedan 32,5 milijuna kuna za radove na Termoelektrani - Toplani Zagreb, za koji je Mravak navodno u dva navrata primio ukupno 700.000 kuna mita. U USKOK-u sumnjaju da je navedenim nezakonitostima tvrtka Monting PiM nezakonito stekla gotovo 40 milijuna kuna na štetu HEP-a.

>> Trojica novih uhićenih zbog malverzacija u HEP-u

Za zlouporabe u HEP-u 'teške' oko 600 milijuna kuna osim Mravka su već osumnjičeni bivši potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec i čelnik šibenskog TLM-a Ivan Koštan. Sumnja se da je HEP oštećen jer je šibenskom TLM-u po nerealno niskim cijenama prodavao struju koju je na međunarodnom tržištu nabavljao po nekoliko puta višoj cijeni te ju dostavljao mostarskoj tvrtki 'Aluminiju'. Za poticanje na zlouporabe u ovom slučaju prijavljeni su i umirovljeni general Ivan Kapular te bivši član nadzornog odbora HEP-a Zdenko Jurčić koji se brane sa slobode. (Hina)