Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ispitat će ih sudac Posavec

Osumnjičenicima iz HAC-a određen dvodnevni pritvor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Petorica osumnjičenih za malverzacije u Hrvatskim autocestama (HAC) zadržani su u 48-satnom pritvoru, a u tom roku državno odvjetništvo treba odlučiti hoće li protiv osumnjičenih zatražiti pokretanje istrage i jednomjesečni pritvor.

Zadržavanje je određeno radi opasnosti od utjecaja na svjedoke i teških okolnosti izvršenja kaznenog djela, obzirom na visinu protupravne imovinske koristi koja, po ocjeni istražnog suca, daleko nadilazi uobičajene okolnosti počinjenja ovog kaznenog djela.

Pročitajte i ovo Ilustracija Bolje izbjeći Ako izgubite karticu za autocestu, u velikom ste problemu: Pogledajte zašto ih treba dobro čuvati Slika nije dostupna U siječnju novo saslušanje Slučaj HAC: Dosad ispitano 20 od 23 svjedoka

>> Nesklad: Privedeno pet osoba zbog korupcije u HAC-u

Od odvjetnika petorice osumnjičenih doznaje se da su svi pred istražnim sucem Zdenkom Posavcem iznosili obranu u kojoj su porekli da su oštetili HAC za oko 22 milijuna kuna. Policija je protiv petorice jučer uhićenih u akciji 'Nesklad' podnijela kaznenu prijavu kojom ih tereti za najteži oblik zlouporabe položaj i ovlasti, odnosno zlouporabe kojima je pribavljena znatna imovinska korist. Za to je Kaznenim zakonom predviđen kazna od jedne do deset godina zatvora.

Branitelj prvoosumnjičenog bivšeg predsjednika Uprave HAC-a Jurice Prskala, odvjetnik Rajko Mlinarić kazao je da je njegov branjenik pred sucem odbio svaku povezanost s optužbama, ali da se nisu mogli detaljno očitovati o optužbama koje je državno odvjetništvo istražnom sucu dostavilo u čak devet kutija.Dodao je kako je sumnjivo da su čelnici HAC-a neposredno prije uhićenja smijenjeni sa svojih položaja u toj državnoj tvrtki.

Odvjetnik HAC-ovog direktora Sektora za građenje Gorana Legca, Ljubo Pavasović Visković, ocijenio je da ne postoje razlozi za zadržavanje osumnjičenih u pritvoru, budući je sva dokumentacija potrebna za istragu oduzeta tijekom policijskom kriminalističkog istraživanja u kojem su, među ostalim, pretraženi i stanovi HAC-ovih čelnika.

Samo Žužul iznosio opsežniju obranu

Neslužbeno se doznaje da je opsežniju obranu pred istražnim sucem iznosio tek Slaven Žužul, direktor splitske tvrtke Skladgradnja kojoj je HAC navodno namjestio posao bojenja tunela Sveti Rok i Mala Kapela.Njegov odvjetnik Ante Madunić kazao je kako će se tijekom istrage pokazati da je iznos od 22 milijuna kuna štete koji spominje državno odvjetništvo prenapuhan.

'Sve je stvar matematike, a tijekom istrage dokazat ćemo da je iznose koje tužiteljstvo smatra spornima HAC za slične usluge isplaćivao i ranije', rekao je Madunić.

Policija je akciju 'Nesklad' pokrenula u suradnji sa zagrebačkim Županijskim državnim odvjetništvom koje sumnja da su bivši čelnici HAC-a natječaj za bojenje dvaju tunela na autocesti A1 Zagreb-Split namjestili Skladgradnji i taj posao platili šest puta skuplje od stvarne tržišne cijene. Petorica osumnjičenih uhićeni su jučer rano ujutro, nakon čega su dovedeni na ispitivanje u sjedište zagrebačke krim policije. Za sada nije poznato kako su se branili pred policijskim istražiteljima.

>> Skladgradnja: Žužuli i Kerumu stali na žulj

Prskala i Lovrinčevića Vlada je smijenila prije nekoliko dana, a ministar prometa Božidar Kalmeta tada je negirao da je do smjena došlo zbog istrage u HAC-u i objasnio da je razlog smjene loša klima nepovjerenja i podmetanja koja se stvorila unutar te javne tvrtke. Niti 20-ak dana ranije ostavku je dao i predsjednik Nadzornog odbora HAC-a i državni tajnik za infrastrukturu u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Zdravko Livaković. I on je izjavio da ostavka nema nikakve veze s medijskim napisima o aferama u HAC-u, odnosno da su razlozi osobne naravi. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene