Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Štedio na dnevnicama

Sanader: U 20 godina nikada nisam platio ručak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nastavku suđenja u slučaju Fimi media obrana bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera prigovorila je dopuni knjigovodstveno-financijskog vještačenja, ističući da on nikada nije trošio dnevnice koje su mu isplaćivane tijekom 20-ak godina.

Obrana bivšeg premijera Ive Sanadera prigovorila je na suđenju u slučaju Fimi media dopuni knjigovodstveno-financijskog vještačenja, ističući da među prihode nekada najmoćnijeg hrvatskog političara nisu uvrštene dnevnice koje tijekom gotovo 20-godišnje državne službe nikada nije trošio.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ne osjeća se krivom Bivša šefica računovodstva HDZ-a na suđenju za Fimi mediju: "Moje ranije izjave u USKOK-u bile su izrečene pod pritiskom na mene i moju obitelj" Slika nije dostupna Fimi media 'Politika nije akvarij sa zlatnim ribicama, ako se ne držite hijerarhije pojedu vas pirane'

>> Sanader je i u Austriji živio na "visokoj nozi"

'U 20 godina nikada nisam platio ručak', kazao je Sanader, ističući da je samo kao zamjenik ministra vanjskih poslova putovao po stotinu puta godišnje. Tvrdi da je dnevnice uštedio jer su u službenim posjetima sve uglavnom plaćali domaćini.

Na pitanje sutkinje Ivane Čalić zašto ih je u tom slučaju uopće i uzimao bivši političar optužen za korupciju je rekao da je 'takav bio zakon'.

Njegova odvjetnica Jadranka Sloković kazala je da je Sanader u državnoj službi bio od 1992. te da vještaci kod utvrđivanja njegovih prihoda nisu uvrstili dnevnice koje je dobivao tijekom službenih putovanja.

Također, prigovorili su procjeni vrijednosti Sanaderovih slika koje je uoči kaznenog progona sklonio na imanje stranačkog kolege, mesara Stjepana Fiolića. Riječ je o četiri ulja na platnu Vlahe Bukovca koje je povjesničar umjetnosti Igor Zidić procijenio na 315 tisuća eura.

Vještak Zrinko Ručević rekao je da je nalaz sačinjen na temelju dostupnih dokumenata te da u institucijama u kojima je Sanader bio zaposlen nisu bile evidentirane nikakve premije, dnevnice i putni troškovi.

Suđenje se nastavlja u ponedjeljak ispitivanjem knjigovodstveno-financijske vještakinje Mirte Tomljanović, nakon čega bi trebale uslijediti obrane optuženika koji su zajedno sa Sanaderom i njegovom bivšom strankom optuženi za izvlačenje 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki.

Optužbe za punjenje HDZ-ovog 'crnog fonda' novcem izvučenim preko marketinške agencije Fimi media priznali su bivši šef Carine i HDZ-ov rizničar Mladen Barišić, vlasnica agencije Nevenka Jurak i bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević.

Uz Sanadera, jedino njegov bivši glasnogovornik Ratko Maček smatra da je žrtva političkog procesa, dok se HDZ brani tvrdnjama da regularna stranačka tijela nisu znala ništa o navodnim nezakonitostima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene