Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svjedok Ivo Čapin, koji se s optuženim Ivom Sanaderom družio u iseljeništvu, dao je danas svoj iskaz na sudu.


Soboslikar iz Insbrucka na sudu je potvrdio kako se sa Sanaderom družio još od 70-ih godina, a kasnije je bio i tajnik lokalnog HDZ-a. Posvjedočio je kako se s optuženim bivšim premijerom i predsjednikom HDZ-a družio u iseljeništvu , te da je Sanader i u Austriji, prije povratka u Hrvatsku, živio "na visokoj nozi".

Vezani članci Ivo Sanader na suđenju (Foto: Pixsell,Sanjin Strukić) Sanader odbacio optužbe za Fimi mediju: ''Ako mogu o imovini sutra, sad me križa dosta bole'' Slika nije dostupna Jadranka Kosor trebala sjesti na klupu za svjedoke, ali je rasprava odgođena zbog Sanaderovog gastritisa

"Imao je dvije tvrtke, građevinsku i trgovinsku, mercedes i ogroman stan s pet ili šest prostorija", rekao je Ivo Čapin u nastavku suđenja u slučaju Fimi media.

Sanader je, prisjetio se, imao kućnu pomoćnicu koja mu je čuvala djecu, a stan mu je bio "lijepo opremljen skupim namještajem". "Imao je puno knjiga i slika, ali ne znam koliko su vrijedile jer se time ne bavim", rekao je Čapin.

Dodao je i da je Sanader bio jedan od najuglednijih Hrvata u Austriji, još kao student osnovao je hrvatski nogometni klub u kojem je bio najbolji igrač i kapetan. Koncem 80-tih, napomenuo je svjedok, osnovao je austrijski HDZ i ubrzo pronašao prostorije za Hrvatski dom koji je ratnih godina služio svim Hrvatima.

>>Sud odgodio odluku o novoj optužnici protiv Ive Sanadera

"Bio je jedan od najuglednijih Hrvata, kao i kod vas u Hrvatskoj. Zato je i postao predsjednik vlade. Imao je kontakte s gradonačelnikom Insbrucka kojega je dovodio u našu katoličku misiju kada je bila neka proslava", rekao je.

Kako je sutkinja Ivana Čalić odbila ispitati bivšeg HDZ-ovog saborskog zastupnika Petra Selema, koji se nije pojavio na nekoliko rasprava, Čapin je bio posljednji svjedok obrane.

Sutra bi o dodatnom knjigovodstveno-financijskom nalazu trebao svjedočiti vještak Zrinko Ručević, a idući tjedan njegova kolegica Mirta Tomljanović.

Nakon toga uslijedit će obrane i završni govori pa se očekuje da bi suđenje u najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici, u kojoj je optužen i HDZ kao prva optužena politička stranka u Hrvatskoj, uskoro moglo završiti.

Optužbe za punjenje HDZ-ovog "crnog fonda" novcem izvučenim preko marketinške agencije Fimi media priznali su bivši šef Carine i HDZ-ov rizničar Mladen Barišić, vlasnica agencije Nevenka Jurak i bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević. Uz Sanadera jedino njegov bivši glasnogovorik Ratko Maček smatra da je žrtva političkog procesa, dok se HDZ brani tvrdnjama da regularna stranačka tijela nisu znala ništa o navodnim nezakonitostima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook