Ilustracija: Nel Pavletic/PIXSELL
Ilustracija: Nel Pavletic/PIXSELL

Dvojica liječnika Kliničkog bolničkog centra Rijeka optužena su na Općinskom državnom odvjetništvu u Rijeci za prisilne spolne odnose ostvarene zloupotrebom položaja i spolne odnose bez pristanka, odnosno silovanja od 2011. do 2016., nad tadašnjom zaposlenicom tog KBC-a, izvijestilo je ODO u Rijeci, ne navodeći identitet optuženih te o kojoj je ustanovi riječ.


U priopćenju se navodi da je ODO u Rijeci, nakon provedenog istraživanja, optužilo 48-godišnjaka za spolni odnos zloupotrebom položaja, na ljeto 2011. kao neposredno nadređene osobe nad tadašnjom zaposlenicom ustanove, protivno njezinoj volji. 65-godišnjak iz te ustanove je optužen za tri kažnjiva djela prisilnog spolnog odnosa ostvarenih zloupotrebom položaja i još četiri silovanja nad istom zaposlenicom od prosinca 2011. do svibnja 2016., također u svojstvu neposredno nadređene osobe, izvijestilo je ODO.

Vezani članci Prosvjed pred Županijskim sudom u Zadru (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Prosvjed u Zadru: "Sude nam prema tome kako smo obučeni i tko stoji iza nas, vraćaju nas u feudalno doba" Ulaz u zgradu suda u Zadru (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Zadarski sud odlučio o žalbama: Hoće li mladići osumnjičeni za silovanje djevojke ipak u pritvor?

Riječ je o dvojici kirurga riječkoga KBC-a, koje je za silovanja u kolovozu 2016. Državnom odvjetništvu prijavila mlada specijalizantica kirurgije. O tim događajima iznijela je opsežna svjedočanstva u novinama početkom 2017. navodeći da je sve što su joj činila dvojica starijih kolega prijavljivala čelnicima odjela, riječke kirurgije i ravnateljstva KBC-a, ali da nakon toga nije bilo nikakvih reakcija. Potom je dala otkaz u KBC-u Rijeka te otišla živjeti i raditi u Irsku.

Mlađem od dvojice optuženih kirurga je početkom 2017. onemogućen rad sa studentima na Medicinskom fakultetu u Rijeci nakon prijave studentice za spolno uznemiravanje tijekom nastave, a 2014. godine je dobio opomenu pred otkaz nakon provedenog službenog internog postupka temeljem prijave medicinske sestre zbog seksualnog maltretiranja, kako je navedeno u novinskim izvješćima. (Hina)